Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο Δήμος Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης πραγματοποίησαν την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 την πρώτη δράση του κεντρικού καθαρισμού για την εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ σε τρεις ακτές του δήμου. Η εκστρατεία θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου 2019.

Στον καθαρισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 70 άτομα, μέλη και φίλοι του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και πολίτες-δημότες της ευρύτερης περιοχής. Οι εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών θα συνεχιστούν στην περιοχή με συμμετοχή σχολείων.

Δείτε το σποτάκι της εκστρατείας.

Η πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, συνεχίζει για 24η συνεχή χρονιά να κινητοποιεί πολίτες, φορείς, σχολεία, ΜΚΟ και εταιρείες., έχοντας ως κύριο σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις πολυποίκιλες πιέσεις που υφίσταται το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά και να αποτελέσουν μέρος της λύσης του κρίσιμου αυτού προβλήματος.

Για 2η συνεχή χρονιά η εκστρατεία έχει ως κύριο θέμα τα πλαστικά μιας χρήσης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα μιας και αποτελούν το 70% των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων:

  • 1 δισ. πλαστικά μπουκάλια, 900 εκατ. καλαμάκια,
  • 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια,
  • 50 εκατ. πλαστικές συσκευασίες φαγητού,
  • 19 δισ. αποτσίγαρα…

Τα παραπάνω νούμερα είναι μόνο μια επιεικής προσέγγιση της συνεισφοράς της χώρας μας στην κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης, καθώς οι μετρήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα της χώρας μας και τα 25 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.

Μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα, προχώρησε στην έκδοση μιας νέας οδηγίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων συγκεκριμένων προϊόντων πλαστικών στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στη μείωση και τελικά στην πλήρη απόσυρση των 10 πιο διαδεδομένων πλαστικών μιας χρήσης με χρονικό ορίζοντα το 2021 και το 2028.

Εθελοντές που παίρνουν μέρος στους καθαρισμούς δηλώνουν στο video (δελτίο Ειδήσεων ΕΡΤ1, Κυριακή 5/5/2019, 12:00) αποφασισμένοι να συμβάλλουν στη μεγάλη περιβαλλοντική προσπάθεια για καθαρές θάλασσες και ακτές.

Η εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2019. Για δηλώσεις συμμετοχής στο www.medsoscleanup.gr 

Μοιράσου το άρθρο: