Ημέρα κινητοποίησης η Κυριακή 23 Αυγούστου για τους κατοίκους της Χαλκιδικής που είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσυγκεντρώσεις (11:00 π.μ. Ιερισσός, 12:00 Κόμβος Μ. Παναγίας, όπως έχουν ανακοινώσει οι Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού).

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Νεολαίας Ιερισσού – Νέων Ρόδων – Ουρανούπολης κατά της Εξόρυξης Χρυσού, αναφέρει χαρακτηριστικά «Από τα τσακάλια δεν γλιτώνεις με ευχές και παρακάλια».

2015_08_23_skouriesΣυμμετέχοντας στην κινητοποίηση η Κίνηση Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το Νερό, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που έχουμε αναπτύξει εδώ και δυο χρόνια με το Κίνημα αυτό, στηρίζουμε ενεργά με την συμμετοχή μας στην πορεία της Κυριακής, την προσπάθεια να σταματήσει η περαιτέρω καταστροφή της περιοχής, να ανατραπεί η πολιτική του ξεπουλήματος των φυσικών αγαθών και του ορυκτού πλούτου της χώρας και της καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κεντρική εξουσία».

Δήλωση συμμετοχής και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επισημαίνει: «Αυτές τις ώρες πρέπει όλοι μας να διαλέξουμε πλευρά. Ο αγώνας της Χαλκιδικής είναι αγώνας όλων μας και πρέπει να συνεχίσει δυνατός, μαχητικός και αδέσμευτος. Οι αγωνιστές του κινήματος, κατηγορούμενοι και μη, δεν μπορούν να εκβιαστούν στο όνομα είτε ψεύτικων απειλών είτε ψεύτικης ελπίδας.

Καλούμε όλους να στηρίξουν μαζικά το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και να είναι στην πορεία της 23ης Αυγούστου στον τόπο της καταστροφής. Εκεί που Πανούσης και Μπόμπολας έχουν στήσει συμμαχία ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής. Στο βουνό, στον Κάκαβο, στις  Σκουριές».

Tέλος, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, σχολιάζει: «Ας μην τρέφουν ψευδαισθήσεις. Το κίνημα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Καμία εξαγγελία δεν πρόκειται να ανακόψει το μεγάλο ποτάμι, που θα δείξει την ορμή του την Κυριακή στις 23 Αυγούστου. Η Πορεία της Κυριακής αποκτούσε ούτως ή άλλως χαρακτηριστικά έκρηξης μιας μεγάλης αφύπνισης για την αποδέσμευση των κινημάτων από την ηγεμονία της ανάθεσης.

Μπροστά σε αυτήν την ευθύνη το Beyond Europe έθεσε το ερώτημα: Ή ο αγώνας και η λύση στα χέρια της αντιστεκόμενης κοινωνίας ή η ανανέωση του καταστροφικού κύκλου της μεσολάβησης. Η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή κι εμείς διαλέξαμε το δρόμο του αυτονόητου…Θα είμαστε εκεί που το ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό μάχεται την αγορά και το κράτος».

To μεσημέρι της Κυριακής και ενώ η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, ώστε να τους εμποδίσει να πλησιάσουν το εργοτάξιο της εξόρυξης.

Μοιράσου το άρθρο: