Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού. Σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί συμμετείχαν στην κορύφωση του Θείου Δράματος, με τον στολισμό και την περιφορά του Επιταφίου. «Ω γλυκύ μου έαρ», «άξιον εστί», «αι γενεαί πάσαι». Οι πιστοί θρηνούν τον θνήσκοντα Θεάνθρωπο, με την προσδοκία της Ανάστασης και της λύτρωσης. Σε κάποιες περιοχές η περιφορά των επιτάφιων γίνεται μεσημέρι, μετά την τελετή της Αποκαθήλωσης του σώματος του Ιησού από το σταυρό του μαρτυρίου, που είναι το κοινό τελετουργικό για όλες τις εκκλησίες. Να ταξιδέψουμε σε όλη τη χώρα παρακολουθώντας κατανυκτικές εικόνες.

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε, η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συγχοροστασία με τους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Μύρων Χρυσόστομο, Ικονίου Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ.

Στο Δρυόβουνο Κοζάνης, τελέστηκε και φέτος η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου υπό τους πένθιμους ήχους της στρατιωτικής μπάντας στο λόφο του Γολγοθά, ένα έθιμο που τηρείται τα τελευταία 42 χρόνια.

Στην Κέρκυρα, το έθιμο της περιφοράς των Επιταφίων ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και κράτησε έως αργά το βράδυ. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από τον «κόρο», τη χορωδία, μια Φιλαρμονική, τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα «μανουάλια», βενετσιάνικα φανάρια, τις πανύψηλες «σκόλες», δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα. Τους εκάστοτε Επιταφίους συνοδεύουν σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και τα ασπροντυμένα κοριτσάκια κρατώντας καλαθάκια, γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια που ραίνουν τον δρόμο.

Οι επιτάφιοι όλοι της πόλης θα συναντηθούν στις 10.00 το βράδυ στην πλατεία του Λιστόν, όταν θα ξεκινήσει και η περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης.

Η Κέρκυρα βυθίζεται σε απόλυτη κατάνυξη. Το «Αντάτζιο του Τομάζο Αλμπινόνι και άλλα πένθιμα εμβατήρια θα παιανίζοντε από τις φιλαρμονικές του νησιού, ενώ χορωδίες και χιλιάδες κόσμου θα συνοδεύουν τους επιταφίους.

Πηγή: ΕΡΤ
Μητρόπολη: Μαρία Σταθοπούλου
Ναύπακτος: Νίκη Παπαδούλα
Κέρκυρα: Μαρίνα Μοσχάτ
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη
Καλαμάτα: Μαρία Τομαρά
Τήνος: Γιάννης Τρουπής

Μοιράσου το άρθρο: