Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι καταγραφές ζημιών από τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο. Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 337 σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου από τις μέχρι στιγμής αυτοψίες που έφτασαν τις 583 από το πρωί της Τρίτης μέχρι στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Οι ιδιοκτήτες τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής. Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέφυγε ο Χρήστος Σπίρτζης για ατεκμηρίωτες δηλώσεις και αβάσιμες φήμες περί επικείμενου μεγαλύτερου σεισμού. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, κάλεσε τους κατοίκους να μην δίνουν βάση στις φημολογίες για μεγάλο μετασεισμό, χαρακτηρίζοντας τη διάδοσή τους «εγκληματική ενέργεια» καθώς είναι επιστημονικά ανυπόστατες.

Σπίρτζης: «Όχι» στον πανικό

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή «τον πανικό και την αναστάτωση» που προκαλούν ορισμένοι σεισμολόγοι στους κατοίκους της Λέσβου.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπίρτζης σε σχετική επιστολή του προς την εισαγγελέα του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, «άτομα επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις [..] και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου».

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «καλεί τους πάντες να αρθούν στο ύψος της ευθύνης που απαιτούν οι περιστάσεις. Να σεβαστούν επιτέλους τον πόνο και την καθημερινή αγωνία των ανθρώπων, ιδιαίτερα της Λέσβου και να σταματήσουν να τους δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση«.

Καταγραφή ζημιών – Σε ξενοδοχεία οι κάτοικοι της Βρίσας

Παράταση φορολογικών δηλώσεων για τους κατοίκους του νησιού θα ισχύσει με υπουργική αποφαση που θα καταθέσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Άλλα 246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και αποδίδεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών που έστειλε στο νησί το υπουργείο.

Στα ξενοδοχεία, οι πληγέντες, όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, θα έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας, μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί.

Σήμερα, εθελοντές μετά από επαφή με τον Δήμο Λέσβου, επισκέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία και διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομίας στα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο, δεσμεύτηκε  από τη Χίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας, απαγορεύεται η επίσκεψη – κίνηση εντός του οικισμού, πλην των ειδικών συνεργείων καταγραφής των ζημιών καθώς και υπαλλήλων των αρμοδίων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και την παροχή βοήθειας.

Η πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με τη συνοδεία των αρμοδίων οργάνων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Μηχανικοί, Ομάδες Διάσωσης), με καταγραφή του ονόματος κατά τις ώρες εισόδου και εξόδου, από τις 8.30 μέχρι τις 10.30 το πρωί και από τις 17.30 μέχρι τις 19.30. Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μόνο μέσω των δυο βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στον οικισμό.

Αλληλεγγύη στους σεισμοπαθείς από πρόσφυγες και εθελοντές

Συγκινητική είναι η στάση των προσφύγων και μεταναστών που βρήκαν καταφύγιο στη φιλόξενη Λέσβο.

Τη διαρκή στήριξη των πληγέντων ζητά η αντιπολίτευση

Την ανάγκη διαρκούς στήριξης του κράτους, στους πληγεντες τονισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού. Ζήτησε να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για δύο χρόνια, για όσους έχασαν τα σπίτια τους.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η καταστροφή, δήλωσε ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τις ΥποδομέςΓ. Μανιάτης από τη Βρίσα. «Εκτός από τις δράσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξει αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των κτιρίων, αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων προς ΔΕΗ, για τουλάχιστον έξι μήνες, στους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής κι επιπλέον ταχύτατη έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για την αποζημίωση των κατοίκων».

Την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των ζημιών όσων επλήγησαν από τον σεισμό στη Λέσβο, ζητεί η Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στο πλευρό των σεισμοπαθών ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και η Εκκλησία θα κάνει όπως πάντα αυτό που πρέπει».

lesvos-vrisa3Κλειστός ο δρόμος Πλωμαρίου-Μελίντας λόγω κατολισθήσεων

Συνεχείς είναι οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο Πλωμαρίου –Μελίντας. Για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκλεισε τον δρόμο μέχρι να σταματήσει η εξέλιξη του φαινομένου και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

Η κυκλοφορία προς Μελίντα και Παλαιοχώρι θα διεξάγεται μέσω Σελαδίου-Παλαιοχωρίου κι οι οδηγοί θα ενημερώνονται και με κατάλληλη σήμανση.

Κλειστό το Κάστρο και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου

Άμεσα μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν στα κηρυγμένα αρχαιολογικά μνημεία των περιοχών του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε. Θα προβεί σε κατεπείγοντα μέτρα υποστήλωσης-αντιστήριξης και στις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη μελετών οριστικής αποκατάστασης των μνημείων, ενώ, λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας και για προληπτικούς λόγους ασφαλείας ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές, οι οποίες χαρακτηρίζονται σοβαρές, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης του 18ου αιώνα.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των ζημιών ο ναός κλείνει αρχικά για ένα 15ήμερο, προκειμένου να ελεγχθεί σε δεύτερο βαθμό.

Θα παραμένει ανοικτός μόνο για προσκύνημα, ενώ οι ενορίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Αρμένη) στην περιοχή της Κουλμπάρας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

lesvos-vrisa1Αναβολή Πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο

Την αναβολή, μέχρι νεοτέρας, των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, στα εξεταστικά κέντρα της Λέσβου αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ωστόσο, οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, δηλ, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου, της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών, θα συνεχιστούν κανονικά από αύριο, 15 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση πάρθηκε, αφού συνυπολογίστηκαν η κήρυξη της Λέσβου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν στο νησί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά και η διαπίστωση της καταλληλότητας των εξεταστικών κέντρων της Χίου, κατόπιν αυτοψίας, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 20108/13-6-2017 έγγραφο του Δήμου Χίου.

Τέλος, αναμένεται νεότερη ανακοίνωση στο επόμενο χρονικό διάστημα, για το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν.

lesvos-vrisa2Αναστολή λειτουργίας σε κτίρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναστέλλεται η λειτουργία δύο κτιρίων του ιδρύματος, προκειμένου να ελεγχθούν πλήρως, μετά τον σεισμό.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας στα κτίρια της πανεπιστημιακής μονάδας Μυτιλήνης, που διενεργήθηκε από στελέχη της Κεντρικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (ΚΔΤΥ), διαπιστώθηκαν από τον μακροσκοπικό έλεγχο τα εξής:

– «Χατζηγιάννειο» κτίριο, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου 13: Απέναντι από αυτό το κτίριο υπάρχει κτίριο το οποίο παρουσιάζει βλάβες από τον σεισμό και πιθανώς είναι επικίνδυνο. Ως εκ τούτου, η διέλευση από αυτό το σημείο κρίνεται επικίνδυνη. Η ΚΔΤΥ απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ζήτησε να ελεγχθεί το κτίριο και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας.

– Κτίριο στην οδό Καραντώνη 11: Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, στον θόλο της κεντρικής εισόδου, αλλά και στους θόλους των αντίστοιχων εξωτερικών θυρών στους υπερκείμενους ορόφους. Επίσης, στον θόλο της πίσω εξωτερικής πόρτας αλλά και τις αντίστοιχες πόρτες στους υπερκείμενους ορόφους, σε εσωτερικούς τοίχους, φέροντες ή μη, σε γωνίες κ.λπ. Μάλιστα, πολλές από ρωγμές διαπιστώθηκαν και στις δύο πλευρές του τοίχου.

Τα παραπάνω κτίρια δεν θα λειτουργούν έως ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια.

Κλειστά τα Δημοτικά σχολεία έως και την Πέμπτη

Για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου. Την απόφαση αυτή του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ανακοίνωσε  το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμος Λέσβου.

Πρόταση σε Περιφέρεια Αττικής να ενισχύσει οικονομικά τη Λέσβο

Να συνδράμει οικονομικά τη Λέσβο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το χτύπημα του εγκέλαδου καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Λέσβο από την Blue Star Ferries

Έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών και ιδιωτικής χρήσης οχημάτων με προορισμό τη Λέσβο, από 15/06/17 έως 18/06/2107, προσφέρει η Blue Star Ferries, μέλος της Attica Group, θέλοντας να σταθεί αρωγός στο πολύπαθο νησί και στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Στο πλευρό των πληγέντων Λέσβου – Χίου η Εθνική Ασφαλιστική

Τα ασφάλιστρα των εν ισχύ συμβολαίων, όλων των κλάδων, που αφορούν μόνιμους κατοίκους των Νομών Λέσβου & Χίου ή κατοικίες και επιχειρήσεις με έδρα τις εν λόγω περιοχές και τα οποία πρέπει να καταβληθούν από 12/06/2017 έως 31/08/2017 μπορούν να εξοφληθούν έως 31/10/2017 χωρίς καμία επιβάρυνση ή οποιαδήποτε κύρωση και ασφαλώς με απόλυτη ισχύ των συμβολαίων για το διάστημα αυτό.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Μυρσίνη Τζινέλλη,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Η Λέσβος μετά τα 6,1 Ρίχτερ – Συνεχίζεται ο έλεγχος σε κτίρια και υποδομές (video)

 

Μοιράσου το άρθρο: