Λέσβος: Παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο η περίπτωση της Βρίσας – Φυσιολογικός ο μετασεισμός 4,7R (video)

Μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών (ή 4,8 σύμφωνα με το σταθμό του ΑΠΘ) ανησύχησε τους κατοίκους της Λέσβου στις 6.40 το πρωί, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως πρόκειται για σεισμό που καταγράφηκε ανάμεσα στην Μυτιλήνη και τη Χίο, στον ίδιο χώρο το ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε το νησί την περασμένη Δευτέρα κει ειδικότερα την περιοχή της Βρίσας που καταστράφηκε έκανε λόγο για παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο που θα μελετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ειδικούς.

Λέσβος: Παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο η περίπτωση της Βρίσας – Φυσιολογικός ο μετασεισμός 4,7R (video)«Μας φόβισε» είπε χαρακτηριστικά, καθώς η Βρίσα δέχτηκε σεισμική ενέργεια ισχύος που αντιστοιχεί με 9 της αντίστοιχης κλίμακας. Οι βλάβες βρίκονται εντοπισμένες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες και μικρότερης κλίμακας, είπε επισημαίνοντας πως στην πολυετή του εμπειρία σε 50 μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, δεν έχει συναντήσει αντίστοιχο φαινόμενο.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λέσβου, στην οποία παρέστη και μίλησε μαζί και με άλλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως είπε η μετασεισμική ακολουθία είναι αρκετά πλούσια σε φυσιολογικά πλαίσια. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ίσως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο αυξημένη. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Λέκκας, ευχόμαστε, όσο και να φαίνεται παράδοξο, να γίνει ένας νέος σεισμός της τάξης των 5,5 με 5,6 ρίχτερ, ώστε να βεβαιωθούμε και επισήμως ότι είμαστε σε μια διαδικασία εκτόνωσης. Ο σεισμός αυτός θα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον αρχικό σεισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει τις ίδιες καταστρεπτικές συνέπειες, γιατί θα είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερος σε ενέργεια.

Όπως εξήγησε η διαδικασία της σεισμικής εκτόνωσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυο μήνες και φυσικά οι αργοπορημένοι σεισμοί, θεωρούνται φυσιολογικό φαινόμενο.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης άλλου ρήγματος εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι όλοι οι μετασεισμοί προέρχονται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα και δεν υπάρχει καμία διασπορά.

Η περίπτωση της Λέσβου δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση της Κεφαλονιάς, όπου ενεργοποιήθηκαν περισσότερα ρήγματα δίνοντας μεγάλους κύριους σεισμούς. Κάθε περιοχή αποτελεί ξεχωριστό πλαίσιο με διαφορετικές σεισμικές συμπεριφορές.

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών στο νησί. Σε 637 ανέρχονται τα μη κατοικήσιμα κτίσματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ 230 άστεγοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Κατοικήσιμα κρίθηκαν 491 κτίσματα, σύμφωνα με τις συνολικά 1128 αυτοψίες που διενεργήθηκαν από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα. Από το σύνολο των αυτοψιών, 975 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 446 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 529 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες.

Παράλληλα, σειρά μέτρων ανακοινώθηκε για την ανακούφιση των επαγγελματιών της Λέσβου, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν από Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ Αιγαίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος