Λέσβος: Τον ΕΝΦΙΑ στα γκρεμισμένα σπίτια καλούνται να πληρώσουν οι σεισμοπαθείς

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, λήγει η περίοδος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται από το σεισμό της 12ης Ιουνίου η Λέσβος και οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κάτι άλλωστε που γνώριζαν όλοι όσοι έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας.

Αυτό όμως που δε γνώριζαν οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό είναι ότι πρέπει και εκείνοι να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2017!

Τέλος Ιουλίου, λίγες μέρες μετά το σεισμό της Κώ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενημέρωσε για την πρόθεση του Μαξίμου να απαλλάξει τους σεισμόπληκτους της Λέσβου και Κω για τα έτη 2017 και 2018 από τον ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια επρόκειτο μόνο  για όσους είχαν υποστεί ζημιά από το σεισμό και «βροχή» δεχόντουσαν τα αιτήματα οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ στη Μυτιλήνη για να ελέγξουν σπίτια και να δώσουν το πολυπόθητο έγγραφο που να βεβαιώνει τη ζημιά.

Στις 5 του Σεπτέμβρη έγινε γνωστό  από τον συντονιστή για τα θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα ότι «Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γίνεται η σχετική προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος ώστε να δέχεται τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ βάσει των δικαιολογητικών  (που και αυτά θα καθοριστούν με σχετική εγκύκλιο) που θα προσκομίζουν στη ΔΟΥ Λέσβου οι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτιρίων.»

Ο χρόνος όμως πέρασε οι ρυθμίσεις αυτές δεν πέρασαν μέσα στο σύστημα taxis και μόλις χθες οι σεισμόπληκτοι συνειδητοποίησαν ότι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και για τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια, δηλαδή και για αυτά που έχουν πέσει ή είναι ακατοίκητα λόγω ζημιών. Τέτοια σπίτια υπάρχουν διάσπαρτα στα Πλωμαριτοχώρια στο Λίσβόρι στον Τρύγωνα στον Πολιχνίτο αλλά ιδιαίτερα στη Βρίσα που αφορά 550 σπίτια.

Απαντώντας στους κατοίκους της Βρίσας σε τοπική ιστοσελίδα , ο κύριος Τεντόμας επεσήμανε ότι  «η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κόκκινων και κίτρινων κτισμάτων για το 2017 και το 2018 θεωρείται δεδομένη. Απλά θα πληρωθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ όπως υπάρχει στο σύστημα προ σεισμού και θα γίνει μετά συμψηφισμός με επόμενες οφειλές. Επίσης εξυπακούεται ότι τα κόκκινα θα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ ως προς το κτίριο και για τα επόμενα χρόνια, όσο αυτό δεν θα έχει ανεγερθεί. Τώρα οι φορολογούμενοι, εφόσον δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα πρέπει να τις πληρώσουν μαζεμένες μέχρι τέλος Νοεμβρίου και μετά τη 4η δόση τέλος Δεκεμβρίου και τη 5η τέλος Ιανουαρίου. Εκτός αν μέχρι τότε έχει ανοίξει το σύστημα του taxis και έχει γίνει ο συμψηφισμός.»

Στο συνήγορο του πολίτη οι Βρισαγώτες

Ο  πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Νίκος Γκουγκούλιος τόνισε στην ΕΡΑ Αιγαίου ότι  «οι Βρισαγώτες είναι ανάστατοι με αυτή την εξέλιξη.  Μας είχαν καθησυχάσει ότι το σύστημα θα ενημερωθεί και οι πληγέντες θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος σήμερα έχει περισσευούμενα χρήματα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και να περιμένει το δημόσιο να του τα επιστρέψει;; Ο σύλλογος τη Δευτέρα θα απευθυνθεί στο συνήγορο του πολίτη, πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους  σε όσα δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι.»

Από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε υποβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα παράτασης των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Λέσβου και πέραν του εξαμήνου και ως αναμενόταν απερρίφθη από το αρμόδιο Υπουργείο , αφού δε συνηθίζεται παράταση σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Οι σεισμόπληκτοι πρέπει τώρα  να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και να περιμένουν είτε να συμψηφιστούν με άλλες τους οφειλές , είτε να τους επιστραφούν , όποτε τους επιστραφούν,  αν δεν έχουν άλλα χρέη στο ελληνικό δημόσιο.

Όσοι δεν τα πληρώσουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, η οφειλή θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης κατά 0,73% στο ύψος της δόσης . Επιπλέον θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί (12/12). Για παράδειγμα για ένα σπίτι που η κάθε δόση είναι 100 ευρώ , η προσαύξηση είναι 0,73 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ αν το θέμα δεν διευθετηθεί μέχρι το Φεβρουάριο το πρόστιμο  θα αυξηθεί . «Οι  προσαυξήσεις μπορεί να είναι μικρές αλλά ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να συστήσει στους κατοίκους να μην πληρώνουν;»  αναρωτιέται ο κύριος Γκουγκούλιος.

«Όταν εντοπίζουμε προβλήματα στο σύστημα,  καταγράφονται και σε τακτά διαστήματα το σύστημα διορθώνει τα προβλήματα αυτά. Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ των σεισμοπαθών δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποιο αίτημα και θα υποβληθεί τη Δευτέρα και από τους φοροτεχνικούς για να βοηθηθούν οι πληγέντες» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ένωσης φοροτεχνικών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης.

Πρόκειται για άλλη μια περιπέτεια στην οποία μπαίνουν οι σεισμόπληκτοι για θέματα που πιο γρήγορα το σύστημα θα πρέπει να ρυθμίζει, στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται επιπλέον άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος