Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ, Μάκης Αναγνώστου, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, για την 2η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζομένων», που έγινε στην Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Αναγνώστου, η Συνάντηση έγινε στο υπό κατάληψη αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ το τριήμερο 28, 29 και 30 Οκτωβρίου. Σ’ αυτήν συμμετείχαν εργαζόμενοι-ες από συνεργατικές και κατειλημμένες επιχειρήσεις, συνδικαλιστές, ακτιβιστές και αλληλέγγυοι διανοούμενοι από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βοσνία, την Κροατία, την Ισπανία, την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αγγλία, το Δυτικό Κουρδιστάν και φυσικά την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ υπογράμμισε πως είναι εφικτό ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας επιχειρήσεων, από και για τους εργαζόμενους, που δεν στοχεύει στην συγκέντρωση πλούτου, αλλά το κέρδος επενδύεται ξανά στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης τέτοιων προσπαθειών, και αντιπαρέβαλε την δική τους περίπτωση, που δεν έχει υποστηριχθεί, με τους εργαζόμενους της πρώην Unilever, οι οποίοι ανέλαβαν το εργοστάσιο (το οποίο εγκατέλειψε η εταιρία για να πάει στην Πολωνία) και αφενός δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, αφετέρου, ο δήμος της περιοχής αγόρασε το οικόπεδο και πληρώνει το ρεύμα.

«Το δυνατό μας κομμάτι είναι ο δρόμος για την πολιτική λύση. Εκεί πιέζουμε, εκεί είμαστε δυνατοί, εκεί νομίζουμε ότι θα νικήσουμε» κατέληξε ο κ. Αναγνώστου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: