Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία στα οποία θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η ναύλωση αποφασίστηκε, μετά από επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θοδωρή Δρίτσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πλοία θα ελλιμενιστούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα αποτελούν προσωρινή λύση για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Κράτησης.

Έκκληση να σωθούν τα ασυνόδευτα παιδιά

20160920-mytiliniΜε επιστολή της στον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα, επικεφαλής του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ζητά την «άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο και τη μεταφορά τους σε κατάλληλο περιβάλλον στην ηπειρωτική χώρα».

Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή «κατά τις χτεσινές βιαιότητες στη Μόρια, τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ακεραιότητα 90 ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που κρατούνται εκεί».

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μεταφέρθηκαν επειγόντως το βράδυ της Δευτέρας σε ασφαλή χώρο σε δομή του ΠΙΚΠΑ για διανυκτέρευση. «Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στη Μόρια με ασφάλεια.  Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στο ΠΙΚΠΑ ενώ η κατασκευή δομής για ανηλίκους στην Αγιάσο έχει ματαιωθεί» προστίθεται στην επιστολή της Κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», η οποία καταλήγει: «Εμείς, τα μέλη της Κίνησης που μήνες τώρα στηρίζουμε συνεχώς αυτά τα παιδιά με διάφορους τρόπους, κάνουμε έκκληση: Σώστε τα παιδιά».

Σχετική είδηση: 

Λέσβος: Ναύλωση πλοίου για αποσυμφόρηση της Μόριας-Ενίσχυση με αστυνομική δύναμη

Όχι σε νέο κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο λέει ο Γ. Μουζάλας

Σκηνικό έντασης στη Μόρια – Εκρηκτική η κατάσταση στο αν. Αιγαίο (video)

Μοιράσου το άρθρο: