Για «μεγάλη χειροτέρευση» στο θέμα του μεταναστευτικού λόγω της αύξησης των ροών έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή. Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι αφορά κυρίως τα νησιά, Λέσβο, Χίο και Σάμο και πως η επιδείνωση της κατάστασης ξεκίνησε από τις 20 Αυγούστου και μετά.

«Έχουμε υπερπληθυσμό που υπερβαίνει τα ανεκτά όρια. Ήμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε αλλά αν οι ροές αυξηθούν στις 500 την ημέρα όλα αυτά θα πρέπει να τα ξανασυζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη.

Ο κ. Λυκούδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «έξαρση ψυχικών διαταραχών λόγω των συνθηκών στα hotspot», επισημαίνοντας πως «τα 3/4 των ασθενών που φροντίζουν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» χρήζουν ψυχιατρική φροντίδα, όταν το ποσοστό αυτό για το 2016 ήταν στο 1/3″.

Απαντώντας ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα. Ότι ένας πρόσφυγας που έχει διανύσει π.χ την διαδρομή από το Αφγανιστάν ότι δεν θα υποφέρει από στρές αλλά αρνούμαι την εγκυρότητα αυτών των ανακοινώσεων γιατί δεν μας έχουν δοθεί τα στοιχεία για το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν».

Κόντρα για την άδεια του Κουφοντίνα είχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στο πλαίσιο της ερώτησης του για το ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε, «αδικαιολόγητη και ανεξήγητη την αδυναμία και την απροθυμία της κυβέρνησης να εκφράσει την αντίθεση της για την αποφυλάκιση Κουφοντίνα. Κατάλαβα χθες το βράδυ παρακαλουθώντας αυτά τα απίστευτα πλάνα της υποδοχής του ότι έτσι, η κυβέρνηση, θα καταδίκαζε τα δικά της παιδιά. Όχι τα ιδεολογικά της παιδιά αλλά τα πραγματικά παιδιά της κυβέρνησης».

«Μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων με δεκαετίας αποτυχιών πάνω στο ζήτημα αυτό. Στεγάσατε ποτέ κανέναν;, ταΐσατε ποτέ κανέναν; Στην Ηγουμενίτσα τους βρήκαμε πάνω στα δέντρα, στις πόλεις τους βρήκαμε στις πλατείες. Και έρχεστε εδώ και κουνάτε το δάχτυλο. Καρφάκι δεν σας καίγεται. Η μισή σας ερώτηση ήταν για τον κ. Κουφοντίνα. Το κάνετε μόνο για να κάνετε αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε, «δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι είστε πιο διαπρύσιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μένα. Μακάρι να είστε, με ενοχλεί όμως ότι είστε υποκριτής».

Σε ότι αφορά την προετοιμασία για τον χειμώνα ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως έχουν πάει ήδη σπιτάκια για να βγούνε οι ατομικές σκηνές, ενώ επεσήμανε πως γίνονται εργασίας μέσα στα κέντρα από τον Ιούλιο.
«Στείλαμε γιατρούς, καμπίνες τηλεϊατρικής, ο στρατός κάνει έργα στα κέντρα αυξάνουμε το άσυλο και τις προσφυγές», τόνισε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας πως έχουν εντατικοποιηθεί οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα και πως παράλληλα έχουν μεταφερθεί 7-8.000 βάση της συμφωνίας με την Τουρκία.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Μοιράσου το άρθρο: