Νομικός οδηγός για το μεταναστευτικό δίκαιο

Ένα νομικό εγχειρίδιο με τον τίτλο «Οδηγός Μεταναστευτικού Δικαίου για επαγγελματίες στην Ελλάδα», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, φιλοδοξεί να αποτελέσει το συγκεντρωτικό εργαλείο για τα δικαιώματα των μεταναστών και τις δυνατότητες που τους παρέχονται για απόκτηση άδειας παραμονής, εκτός της διαδικασίας ασύλου.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, και απευθύνεται σε όλους τους μετανάστες που ζουν σε καθεστώς παρανομίας, παλιούς και νέους.

«Θέλουμε όλοι οι μετανάστες να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο δικαιΐκό μας σύστημα. Για αυτό θεωρούμε την έκδοση τόσο σημαντική», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Δανιήλ Εσδράς και ο αρχηγός της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Τζιανλούκα Ρόκο σημείωσαν πως η νομοθεσία στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, είναι πολύ καλή.

Η δικηγόρος Χρυσούλα Μαρινάκη, πρόεδρος της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, εξήγησε πως σκοπός του είναι να παρέχει σε νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, ΜΚΟ και άλλους παράγοντες, μια γενική πληροφόρηση σχετικά με τους τύπους των αδειών παραμονής και το σύστημα προστασίας προς όφελος όλων των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως αυτά εισήχθησαν και τροποποιήθηκαν πρόσφατα στην ελληνική νομοθεσία. Επίσης, συμπλήρωσε, η γνώση των οδών για νόμιμη παραμονή στη χώρα, θα «αποσυμφορήσει» και τις αιτήσεις για άσυλο.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Μουζάλας προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών και την έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση των ροών κυρίως σε Λέσβο και Σάμο, ενώ στη Χίο σημειώνεται πτώση, από την αρχή του Αυγούστου μέχρι σήμερα. Για αυτό και η κατάσταση στους καταυλισμούς των δυο πρώτων νησιών είναι δύσκολη.

Το φαινόμενο παρακολουθείται από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, συνέχισε ο κ. Μουζάλας.

«Έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας και έχει αντιμετωπιστεί, όπως θα γίνει και τώρα», τόνισε και συμπλήρωσε πως χρειάζεται η συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που, δυστυχώς, από μεγάλη μερίδα δεν υπάρχει, και της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση της CPT, διασαφήνισε ότι αφορά την περίοδο 13 με 18 Απριλίου 2016, μόλις είκοσι ημέρες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν καν ολοκληρωθούν τα hot-spots: «Δεν μιλάει για σήμερα, αλλά για μια ειδική συνθήκη, όπου ερχόντουσαν 2.500 με 3.000 άνθρωποι την ημέρα, μετά έπεσαν στους 60 με 80, ενώ τον τελευταίο ενάμιση μήνα φθάνουν περίπου 160 άτομα την ημέρα».

Προσέθεσε πως οι ελληνικές αρχές έχουν απευθυνθεί τόσο στις τουρκικές, όσο και στις ευρωπαϊκές, ώστε και τα δυο μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας προανήγγειλε την παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής κάρτας διαμονής μεταναστών την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για 25.000 ενήλικες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος