Εντατικούς ρυθμούς λαμβάνει πλέον η έρευνα για την υπόθεση της Novartis με αιχμή του δόρατος το διερευνώμενο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορία που προς το παρόν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης της για το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και μη. Την Τρίτη, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής προσήλθε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να ζητήσει ο ίδιος την επικύρωση του όρου για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Συμπληρωματική κατάθεση, αυτή τη φορά επωνύμως, έδωσε η πρώην γραμματέας του, η οποία ως τώρα αναφερόταν ως προστατευόμενη μάρτυρας.

Η έρευνα των αρμόδιων εισαγγελέων σε ότι αφορά το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις αρχές να βάζουν στο στόχαστρο τους συμβούλους και συνεργάτες πολιτικών, εταιρείες τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν εντοπίσει ως «οχήματα» ύποπτων πληρωμών αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, όπως πρώην γενικοί γραμματείς και μετέχοντες στις Επιτροπές που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων.

Για το λόγο αυτό αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχουν πάρει το δρόμο προς την Ελβετία και την Κύπρο, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη διαδρομή του χρήματος έτσι όπως περιγράφεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι Εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες. Σε μικρό χρονικό διάστημα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του «τεράστιου υλικού» που έχει κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν διενεργηθεί τόσο στη Novartis, όπου ακόμη και πριν δύο μήνες μετέβησαν οι εισαγγελείς, όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πρόκειται να κληθούν εκ νέου σε καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι πλην όσων δημοσιοποιήθηκαν ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, φαίνεται να έχουν δώσει στοιχεία και για συγκεκριμένα μη πολιτικά πρόσωπα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη πολύ σοβαρή μαρτυρική κατάθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Είκοσι μέρες μετά, τον Νοέμβριο, κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε συνεργασία με τις εκεί αρχές. Και για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τηρήθηκε αυστηρότατη διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με την ΓΑΔΑ, η οποία ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου.
Τα τρία πρόσωπα μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν και σε ψυχολογικά τεστ, ενώ για τον χαρακτηρισμό τους και ως μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος», από «προστατευόμενοι» οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν έγκριση από τον αρμόδιο επόπτη-αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Οι εγκρίσεις παραμένουν κλειδωμένες σε ασφαλές σημείο της Εισαγγελίας», αναφέρουν έγκυρες πηγές του Εφετείου και συμπληρώνουν πως δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στην Βουλή καθώς περιλαμβάνουν τα στοιχεία των προσώπων αυτών».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, μέχρι αυτήν την στιγμή στην δικογραφία δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση των πολιτικών προσώπων, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εισαγγελική πηγή, «αν και ότι φτάσει στη χώρα που αφορά στοιχεία σε βάρος πολιτικών θα πάει αμέσως στη Βουλή».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Σχετικές ειδήσεις: Novartis: Στην Ευελπίδων ο Κ. Φρουζής για την απαγόρευση εξόδου (video)

Novartis: Μετά την Καθαρά Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική (video)

Μοιράσου το άρθρο: