Ο καιρός των εκπλήξεων και των αντιθέσεων (video)

Μάρτυρες του πιο αλλοπρόσαλλου καιρού έχουμε γίνει τις τελευταίες μέρες. Από τη μία νοτιάδες 11 μποφόρ και αφρικανική σκόνη ταλαιπωρούν τη νότια Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα κύμα ψύχους, βροχές και χιόνια δυσκολεύουν τη ζωή στις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας. Επανεμφάνιση της σκόνης την Κυριακή.

Χιόνια και μηδέν βαθμοί στη Βόρεια Ελλάδα. Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Φλώρινα τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.

Ο καιρός των εκπλήξεων και των αντιθέσεων (video)

Αφρικανική σκόνη, φωτιές και 30 βαθμοί στα Χανιά.

Ο καιρός των εκπλήξεων και των αντιθέσεων (video)
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Η σκόνη από τη Σαχάρα, φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες λόγω της κλιματικής αλλαγής θα εντείνεται στο εξής, μεταφέρει ατμοσφαιρική ρύπανση και απειλεί κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και την σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Ο καιρός των εκπλήξεων και των αντιθέσεων (video)
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ο καιρός πάντως, είχε στο μενού χαλάζι. Από νωρίς στο Μεσολόγγι οι σποραδικές βροχές κατέληξαν σεη οποία κράτησε αρκετά ώστε να σκεπάσει το οδόστρωμα.

Επανέρχεται η αφρικανική σκόνη 

Επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπει η ΕΜΥ, για μεθαύριο Κυριακή 25 Μαρτίου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς, οι δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν από τις πρώτες πρωινές ώρες καθάρισαν την ατμόσφαιρα και πλέον η σκόνη έχει περιοριστεί στην Κύπρο. Την Κυριακή, ωστόσο, οι μετεωρολογικές συνθήκες (νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι), αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι τη μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ δεν αποκλείονται και οι λασποβροχές. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα διαρκέσει μία ημέρα, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν αν θα επανεμφανιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί ότι τα περισσότερα φαινόμενα με την αφρικανική σκόνη καταγράφονται τους ανοιξιάτικους μήνες λόγω του συνδυασμού των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν την εποχή αυτή σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.

Κάθε Άνοιξη παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5 – 6 εμφανίσεις της σκόνης με χρονική διάρκεια συνήθως μία με δύο ημέρες, ενώ σε λίγες περιπτώσεις καταγράφηκε διάρκεια τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη ιστορική αναφορά για το φαινόμενο της λασποβροχής γίνεται από τον Όμηρο και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα. Στη Ραψωδία Λ διαβάζουμε: «εν δε κυδοιμόν ώρσε κακόν Κρονίδης, κατά δ’ υψόθεν ήκεν εέρσας αίματι μυδαλέας εξ αιθέρος, ούνεκ’ έμελλεπολλάς ιφθίμους κεφαλάς Άϊδι προϊάψειν». Και σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη: «και τάραχον ο Δίας ολέθριον εσήκωσε κι αιματωμένην δρόσον απ’ τον αιθέρα εστάλαζεν, ότ’ είχε αποφασίσει πολλές γενναίες κεφαλές να στείλει μές στον Άδη».

Αλλή αναφορά γίνεται και τους στίχους 458-460 της Ραψωδίας Π: «Ως έφατ’, ουδ’ απίθησε πατήρ ανδρών τε θεών τε Αιματοέσσας δε ψιάδας κατέχευεν έραζε Παίδα φίλον τιμών». Και στη μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή: «Είπε, κι ο κύρης των αθάνατων και των θνητών το δέχτη, και ματερές ψιχάλες έριξε στο χώμα, να τιμήσει τον ακριβό το γιο του θέλοντας».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος