Ο “θρόνος του Αγαμέμνονα” – Στο φως στοιχεία και επιστημονικές απαντήσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της Μυκηναϊκής Εποχής, το «Θρόνο του Αγαμέμνονα», παρουσίασε ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, Χριστοφίλης Μαγγίδης.

Ο ογκώδης λειασμένος λίθος, από ντόπιο πέτρωμα, που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2014, στην κοίτη του ρέματος του Χάβου, αποτελεί τμήμα του ανακτορικού θρόνου του μυθικού βασιλιά Αγαμέμονα, σύμφωνα με τον ανασκαφέα της Κάτω Πόλης των Μυκηνών Χριστοφίλη Μαγγίδη.

Το λίθινο εύρημα, εντοπίστηκε σε απόσταση 80 μέτρων από την Ακρόπολη των Μυκηνών, ακριβώς κάτω από το μυκηναϊκό ανάκτορο, στην ίδια περιοχή που είχε βρεθεί τη δεκαετία του 50, λίθινη βάση κίονα του μυκηναϊκού μεγάρου, από τον φημισμένο αρχαιολόγο Ορλάνδο.

Σύμφωνα με τον Χριστοφίλη Μαγγίδη «Το εύρημα είναι μόνο θρόνος που μοιάζει με τον «θρόνο της Κνωσσού».

Για λεκάνη κι όχι για θρόνο, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος σε επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η Επιτροπή πήγε στις Μυκήνες και εξέτασε επισταμένως τον λίθο ο οποίος, υποθετικώς πάντοτε, ανήκει στον “θρόνο του Αγαμέμνονος”.Το λίθινο αντικείμενο δεν είναι πρωτοφανές. Πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης, όπως προκύπτει από το βάθος του κοιλώματος, συνηθέστατου ως ευρήματος σε οικισμούς, στρατόπεδα, εργαστήρια», τονίζει ο κ. Πετράκος, στην επιστολή του.

Ο κ. Μαγγίδης, αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Πετράκου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το εύρημά του, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για λεκάνη, λόγω του βάρους του και του ρηχού βυθίσματος που έχει.
Παράλληλα αποκάλυψε, ότι κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο των Μυκηνών, αλλά έως σήμερα δεν έχει εγκριθεί το αίτημά του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας και πρόεδρο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, η μελέτη των διαστάσεων και των αναλογιών του θρόνου των Μυκηνών κατέδειξε μεγάλες ομοιότητες με τον θρόνο της Κνωσού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαγγίδη ο θρόνος των Μυκηνών είναι πιο ογκώδης από εκείνον της Κνωσού, λόγω του μεγαλύτερου σωματότυπου των Μυκηναίων από τους Μινωίτες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΑΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος