Η οδύσσεια και το όνειρο του 18χρονου Καμάλ (video)

Ο δρόμος της εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα είναι στρωμένος με αγκάθια. Κάποια βρίσκουν διέξοδο στον αθλητισμό, όπως ο 18χρονος Καμάλ από το Αφγανιστάν που μίλησε για την ιστορία της ζωής του στην κάμερα της ΕΡΤ και τη Χαρά Γιαννοπούλου.

Ο Καμάλ Λουντιν, 18χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν: “Η πιο επικίνδυνη στιγμή ήταν η φουσκωτή βάρκα που από την αρχή είχε δύο τρύπες. Το είπα στον διακινητή την ώρα που μας έβαζε αλλά εκείνος έκλεισε τις τρύπες με σελοτέιπ, με ταινία παρά το ότι υπήρχαν μαζί μας οικογένειες με πολλά παιδιά. Στη διαδρομή η βάρκα ξεφούσκωσε. Ήταν τρομακτικό. Παρόλα αυτά ξεκινήσαμε γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω. Είχαμε ελπίδα στον Θεό οτι θα σωθούμε. Με αυτή ξεκινήσαμε. Αυτός μας έσωσε και οι Έλληνες λιμενικοί”.

Το ταξίδι του Καμάλ Λουντίν από την Τουρκία στη Μυτιλήνη, έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Του κόστισε 1000 ευρώ και παρολίγο την ίδια του τη ζωή. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2016 ζει στη δομή του Σχιστού.

“Όταν ήρθα είχα πολλά όνειρα. Δε γίνονται όλα όπως θέλω. Φαντάζομαι όμως οτι σπουδάζω. Φαντάζομαι να γίνω κάτι που να μπορέσω να βοηθήσω πατριώτες μου”, λέει ο Καμάλ.

Ο Καμάλ γυμνάζεται καθημερινά. Τους τελευταίους μήνες, προπονείται με βάρη. Στο μικρό χώρο – γυμναστήριο που έχει διαμορφώσει το Ινστιτούτο Πύρρος Δήμας σε μερικά από τα καμπ της Αττικής. Το χρυσό μετάλλιο που κρέμεται στο στήθος του, το έφερε ο ίδιος από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα άρσης Βαρών στον Πολύγυρο Θεσσαλονίκης. “Ήταν καθαρά τιμητικό”, λέει ο πρόπονητής του, Γιώργος Τριανταφυλλίδης. “Δεν συμμετείχαν στο πρωτάθλημα με συναγωνισμό. Ως επίδειξη. Ο αθλητισμός ενώνει φυλές, ανθρώπους, ο αθλητισμός είναι για όλους”, συμπληρώνει.

Ο Καμάλ είναι ο μικρότερος από 5 αδέλφια. Έχει αφήσει πίσω 4 αδερφές και τους γονείς του. “Από όλους, η μάνα μού λείπει. Η μάνα μου και ο πατέρας μου. Αλλά πιο πολύ η μάνα μου. Καμιά φορά επικοινωνούμε καμιά φορά δε τους βρίσκω”, λέει ο Καμάλ. Και προσθέτει: “Φυσικά ελπίζω να γυρίσω κάποια στιγμή να τους δω στο Αφγανιστάν. Κανείς δε θέλει πόλεμο στη χώρα του ούτε να είναι πρόσφυγας σε άλλη χώρα. Αλλά δε γίνεται τώρα.
Στη Γερμανία ήθελα να πάω αν δεν ήταν τα σύνορα κλειστά. Δεν ξέρω όμως αν ανοίξουν ποτέ…

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος