ΟΕΧΒΕ: Να μην κατεδαφιστεί το κτήριο της ΠΥΡΚΑΛ

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας στην προοπτική κατεδάφισης το εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνa, κάνοντας λόγο για διάσωση της ιστορικής μνήμης.

Στο ακίνητο έκτασης 452 στρεμμάτων, μέχρι πρόσφατα λειτούργησε το εργοστάσιο των ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Βρίσκεται κοντά στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και την ΠΕΤΡΟΛΑ, σε μία περιοχή που άλλες εποχές, ένα ανθρώπινο μελίσσι ξεχύνονταν τα ξημερώματα για να πιάσει δουλειά στη βιομηχανική ζωήνη της περιοχής. Το 1995 έκρηξη στην ΠΥΡΚΑΛ στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Σε έρευνα της “Αστικής Σπηλαιολογίας”, αποτυπώθηκαν και φωτογραφικά επτά καταφύγια στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις η ΟΕΧΒΕ αναφέρει: “Παραμονές των Χριστουγέννων, στο διάστημα 20 – 21/12/2017, εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Ελευσίνας δύο (2) Άδειες κατεδάφισης – 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης των ΕΛΠΕ, του νέου ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, 159 κτίρια – κτίσματα (80 στο νότιο και 79 στο βόρειο τμήμα του ακινήτου) συνολικού εμβαδού 27.000 τ.μ μεταξύ των οποίων και εμβληματικά κτίρια, όπως το κτίριο όπου συνέβη το πολύνεκρο ατύχημα του 1995, αλλά και οι δύο θολωτές αποθήκες αδρανών υλικών, τα κτίρια των συνεργείων πυροσωλήνων και καψυλίων, ο υδατόπυργος, το συγκρότημα των 7 καταφυγίων, τα κτίρια των γραφείων, το χυτήριο κ.α.

Το εργοστάσιο των ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα , που η ίδρυσή του χρονολογείται στην δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, και αναπτύσσεται σε έκταση 452 στρεμμάτων, τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, κατέστη ανενεργό εις βάρος και της άμυνας της χώρας μας που πλέον αδυνατεί να παράγει μια μεγάλη γκάμα πυρομαχικών δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα και στην παραπέρα λειτουργία των ΕΑΣ. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι από τον Απρίλη του 2017 ξεπουλήθηκε στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ).

Όχι μόνο έκλεισαν το εργοστάσιο, όχι μόνο το πούλησαν με ευτελές τίμημα, όχι μόνο άφησαν μετέωρους τους 21 εναπομείναντες εργαζόμενούς του, τώρα θέλουν να το ισοπεδώσουν εξαφανίζοντας κάθε αποτύπωμα μνήμης, με σκοπό να εξυπηρετήσουν όχι τις εξαγγελίες τους για Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ διυλιστηρίου και των οικισμών αλλά για να εξυπηρετήσουν ανομολόγητα συμφέροντα.

Μάλιστα, η Τεχνική Έκθεση της εταιρείας, παρότι ομολογεί ότι τα κτίρια δεν έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό, δεν επικαλείται κανένα σκοπό για την κατεδάφισή τους. Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στην μελλοντική χρήση του ακινήτου που αγοράστηκε για να αποτελέσει Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας. Δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αξιολόγησης όλων των ιστορικών κτισμάτων – αρκετά εκ των οποίων χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα – ούτε παραμικρή αναφορά στην ανάγκη για την διατήρηση όσων διασώζουν την ιστορική μνήμη και την βιομηχανική κληρονομιά”.

ΟΕΧΒΕ: Να μην κατεδαφιστεί το κτήριο της ΠΥΡΚΑΛΑκολούθως η ΟΕΧΒΕ αναφέρει ότι: “Σοβαρότατες ευθύνες βαραίνουν τον Δήμαρχο Ελευσίνας που δεν έκανε τίποτα έως τώρα προκειμένου να υλοποιήσει την 354/29.12.2017 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας.
Είναι πρωτοφανές μια Υπηρεσία του με συνοπτικές διαδικασίες να αντιστρατεύεται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ο Δήμαρχος μίλησε για «αναστολή» των αδειών, η αρμόδια Αντιδήμαρχος για «ανάκληση» των αδειών κατεδάφισης.
Ότι και να ισχύει είναι μια θετική εξέλιξη που συνέβαλαν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι.
Η Ομοσπονδία μας και το Σωματείο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε η νομιμότητα να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα”.

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος