Έντονη είναι η κριτική της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, προς την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας, το έχει θέσει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των εμπορούπαλλήλων, όπως επίσης τις «λευκές νύχτες» και τις «μαύρες Παρασκευές».

Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ: «Η κατά – πλειοψηφία, με 4-3, Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που έκρινε ως συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές της θερινής περιόδου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συνιστά αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους.

Η Απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη και κατάφωρη αντίθεση με την παλαιότερη, πλήρως τεκμηριωμένη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας (και όχι Τμήματος) του ΣτΕ το 2017 (100/2017), που έκρινε σαφώς αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές».

Συνεχίζοντας,  η ομοσπονδία τονίζει πως: «Απέναντι στην Απόφαση αυτή, η οποία ενδεχομένως ανοίγει και την όρεξη των γνωστών πολυεθνικών ομίλων και μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για πλήρη απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και γενικευμένη κατάργηση της Αργίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία μας, θα απαντήσει με αυτό που γνωρίζει καλά: δηλαδή, με αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνα, ώστε να διασφαλίσουμε την Κυριακή – Αργία.

Οι ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης είναι μεγάλες, διότι αυτή έσπευσε το 2017 δια του Υπουργού Παπαδημητρίου, να ικανοποιήσει πρόθυμα τους δανειστές και τους μεγαλοεργοδότες στη συνεχή τους προσπάθεια να καταργήσουν την Κυριακή – Αργία στο Εμπόριο.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Το σύνθημα ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ είναι όσο ποτέ επίκαιρο!».

 

Μοιράσου το άρθρο: