Η Αθήνα έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό των τουριστών, και πλέον αρέσει και ως προορισμός διακοπών στους επισκέπτες της. Όπως κατέγραψε έρευνα των ξενοδόχων της Αττικής, τα δυνατά σημεία της Αθήνας είναι η διασκέδαση και το μεγάλο αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον της.

Την δυνατότητα της Αθήνας παρά τα προβλήματα, να αποτελεί διαχρονικά μια δυνατή εμπειρία για τους επισκέπτες κατέγραψε η φετινή 14η Έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Με θετικό πρόσημο και ολοένα ανοδική πορεία ο τουρισμός της Αθήνας και της ευρύτερης Αττικής σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Υπάρχει αύξηση των επισκεπτών της Αθήνας ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεχής ανοδική η πορεία. Αυτό που θέλουμε είναι ένα marketing branding του προορισμού Αθήνα. Είδαμε ότι είναι 30 ευρώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση την ημέρα από τους τουρίστες. Αυτό το νούμερο μπορεί να ανέβει. Είναι ένας δείκτης που πρέπει να ανέβει.

Η έρευνα δείχνει ότι από τα τέλη Ιουνίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, 1500 επισκέπτες ένοικοι των ξενοδοχείων βαθμολόγησαν την εμπειρία της Αθήνα με 7,9 στα 10 ενώ το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε άλλους, φτάνει το 96% το 2018.

Αν και οι αφίξεις τουριστών σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν αύξηση κατά 21,8%, η πληρότητα των ξενοδοχείων παρουσιάζει μείωση και αυτό λόγω ισχυρών ανταγωνιστών όπως η Airbnb με περίπου 7000 δωμάτια μόνο στην Αθήνα.

«Προφανώς υπάρχει έξαρση στο φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού η οποία απορροφά πλέον ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των αφίξεων του αεροδρομίου, λέει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Ο κ. Βασιλικός προσθέτει ότι «στα νούμερα που σας λέω έχει αφαιρεθεί και το τράνσιτ άρα οπωσδήποτε είναι κόσμος που δεν μένει σε ξενοδοχεία».

Ψηλά σε ποσοστά αξιολόγησης η Αθήνα σε θέματα κουλτούρας, φιλοξενίας και διασκέδασης. Μελανό σημείο όμως παραμένει η δημόσια καθαριότητα, η ηχορύπανση και η ασφάλεια στην πόλη.

«Αυτά είναι δυστυχώς που χαρακτηρίζουμε την βαθμολογία μας στις χαμηλές κατηγορίες. Ότι αφορά την ηχορύπανση, πεζοδρόμια, πλατείες, γκράφιτι αυτά τα οποία δεν χρειαζόμαστε τον ξένο να μάς τα πει, τα ξέρουμε και εμείς. Αρα αυτά πρέπει να λυθούν και πρέπει να λυθούν πρωτίστως για εμάς», καταλήγει ο κ. Βασιλικός.

Στη συνέλευση έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας μέσα από νέες προσεγγίσεις και στρατηγικές ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

Μοιράσου το άρθρο: