Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων η Ηριάνα και ο Περικλής. «Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna», γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον λογαριασμό του στο Twitter για την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή. «Πρόκειται για μία απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

Όπως ήταν φυσικό, οι δεκάδες αλληλέγγυοι που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Μετά από παραμονή ενός ολόκληρου χρόνου στην φυλακή η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής άκουσαν από τον πρόεδρο την κρίση των Εφετών που «ομοφώνως» διατύπωσαν μεταξύ άλλων στο σκεπτικό τους την αρχή πως «οι κοινωνικές επαφές δεν ποινικοποιούνται».

Αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος της έδρας -αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης- είναι ότι η κατάθεση βασικού μάρτυρα, ο οποίος είχε βρει τον οπλισμό στην Πολυτεχνειούπολη το 2011, ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία του.

Σύμφωνα με την απόφαση, το δείγμα DNA -πάνω στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η δημιουργία δικογραφίας για την Ηριάννα και τον συγκατηγορούμενο της- «είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας εντόνως αμφισβητούμενο».

Από την άρση των επικοινωνιών, δεν προέκυψε εμπλοκή των κατηγορούμενων με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ η μίσθωση του σπιτιού όπου έμενε η Ηριάννα δεν χρησιμοποιήθηκε για παράνομες δραστηριότητες.

Η διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ολοκληρώθηκε μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι επέκριναν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στην ΣΠΦ», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σα να μην έγινε διαδικασία».

To tweet του πρωθυπουργού

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Μοιράσου το άρθρο: