Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς- 11ο συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς η 9η Δεκεμβρίου, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς. Από το βήμα του 11ου συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος επισημάνθηκε η ανάγκη για καθαρές δημόσιες συμβάσεις με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.

Στα 5 δισ ευρώ ετησίως ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρωπαική Ένωση. Οι καθαρές συμβάσεις συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας υπογράμμισε η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας,  Άννα Δαμάσκου, προτείνοντας ως λύση τη εφαρμογή του Συμφώνου Ακεραιότητας: Μια συμφωνία μεταξύ του κρατικού φορέα που διενεργεί έναν διαγωνισμό, των επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέρος και της Διεθνούς Διαφάνειας.

Το σύμφωνο Ακεραιότητας εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στο έργο κατασκευής δικτύου Ομβρίων στους Δήμους Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.

Η Ρένα Δούρου, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι ο μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας, που μετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για «καθαρές» δημόσιες συμβάσεις. «Μετέχουμε στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της χρηστής διοίκησης, υπέρ του πολίτη. Γιατί το θεωρούμε χρέος μας. Και γιατί θεωρούμε ότι είναι η απαραίτητη εγγύηση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Η γενική γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Αναστασία Ξεπαπαδέα, υπογράμμισε ότι η διαφθορά «μπορεί να εμφανίζεται ως διόγκωση του αντικειμένου της δημόσιας σύμβασης, ή ως αθέμιτη παρεμβολή στην διαδικασία της αξιολόγησης και της τιμολόγησης. Επίσης σημαντικό ποσοστό τέτοιων υποθέσεων συνδέεται στενά με αναθέσεις ή αδειοδοτήσεις μέσω δημοσίων συμβάσεων, που αφορούν είτε τον εξαγωγικό ή κατασκευαστικό κλάδο, είτε τον τομέα μεταφορών, επικοινωνιών και αποθήκευσης».

Το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, ανέφερε από την πλευρά του ο Άρης Δημητριάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης πιστοποιημένων ελεγκτών για απάτες, Association of Certified Fraud Examiners Greece Chapter .

Κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», μη κυβερνητική οργάνωση που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες, το 2017 η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά την θέση της και βρίσκεται στην 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, από την 69η το 2016, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς , τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση. Εξακολουθεί όμως να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Κροατία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία (Κύπρος στην 42η θέση).

Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία, βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ Νέα Ζηλανδία, Δανία και Φινλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος