Περιήγηση με την κάμερα της ΕΡΤ στα αρχοντικά της Κηφισιάς (video)

Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κηφισιάς με το Open House Athens αλλά και με τη συμβολή 60 εθελοντών, ήταν ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύ κοινό σπίτια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά και ξεχωριστή ιστορία.

Γνωστή από τις πολλές σκηνές σε ελληνικές ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει, η έπαυλη Σταθάτου, αρχοντικό του 1890 με έντονο βυζαντινό χαρακτήρα, περίμενε τους επισκέπτες.

Επόμενος σταθμός, η έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη, μια κατοικία νεογοτθικού χαρακτήρα. που χρονολογείται από το 1897.
Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, μεταλλειολόγος, και μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, επέλεξε να χτίσει με τη βοήθεια μορφολογικού υλικού ένα εκλεπτυσμένο κτίριο που ομολογουμένως “κλέβει” τις εντυπώσεις.

Το 1897 ο αρχιτέκτονας Ερνέστο Τσίλερ κατασκεύασε τη βίλα “Ατλαντίς”. Μια ιδιαίτερη κατοικία, καθώς συνδυάζει στοιχεία τόσο από την αρχαιότητα όσο και από το Βυζάντιο αλλά και την αναγεννησιακή τέχνη. Η γραπτή διακόσμηση του κτιρίου θυμίζει την πομπιανή ζωγραφική αλλά και τις συμβολικές παραστάσεις των 4 εποχών του χρόνου που παρατηρεί κανείς στο εξωτερικού μέρος του κτιρίου.

H βίλα Βάρσου αποτελεί λιτή εκδοχή του αθηναϊκού αστικού μεγάρου του τέλους του 19ου αιώνα. Η συμμετρία αλλά και απλότητα των διακοσμητικών στοιχείων συνθέτουν ένα στιβαρό κτίριο που αναδεικνύεται από τον όμορφο κήπο.

Ο Δήμος Κηφισιάς διαθέτει περισσότερα από 160 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και πολλά από αυτά κατοικούνται. Κτίρια του μεσαίωνα, της αναγέννησης, μπαρόκ, γοτθικά, αλλά και βυζαντινού ρυθμού.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος