Σε ηλικία 104ων ετών πέθανε ο δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου.

Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον εμφύλιο πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο Αρσενίου φυλακίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου. Μετά την αποφυλάκισή του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα και εργάστηκε στην τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα».

Ο ίδιος διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, και εργάστηκε ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του πρακτορείου «Reuters». Επιπλέον, για 30 χρόνια, υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών.

Ο Λάζαρος Αρσενίου τιμήθηκε για την αντιστασιακή του δράση και τη δουλειά του στον χώρο της δημοσιογραφίας. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, του είχε απονείμει το παράσημο «Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος Τιµής», ενώ επίσης του έχει απονεμηθεί και το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δηµοσιογραφίας και τη συµµετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Τιμήθηκε, επίσης, από τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας για το σύνολο της προσφοράς του.

Η κηδεία του Λάζαρου Αρσενίου θα τελεστεί αύριο (Παρασκευή 9/11) στις 16.30 μ.μ. από το νέο Κοιμητήριο Λάρισας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Μοιράσου το άρθρο: