Πέθανε ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς

Έφυγε απόψε από τη ζωή ο Σπύρος Ασδραχάς, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ιστορικούς, ο οποίος σφράγισε με το έργο του τη μεταπολεμική ελληνική ιστοριογραφία. Ο Σπύρος Ασδραχάς άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στις 7.30 το απόγευμα, από παθολογικά αίτια σε ηλικία 84 ετών.

Ο αριστερός διανοητής υπήρξε συγγραφέας, ερευνητής, δάσκαλος στο Παρίσι και στην Αθήνα, συνιδρυτής με τον Φίλιππο Ηλιού και τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο του περιοδικού “Τα Ιστορικά”, ιδρυτικό μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

“Ο Σπύρος Ασδραχάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της εποχής μας, ανανεωτής της ελληνικής ιστοριογραφίας, σπουδαίος δάσκαλος και αγωνιστής έφυγε απόψε, αφήνοντας μας φτωχότερους. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του” έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter για τον θάνατο του Σπύρου Ασδραχά.

Την θλίψη του για την απώλεια του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
«Ο Σπύρος Ασδραχάς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας και με το έργο του σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστοριογραφία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία μελέτησε την ελληνική περίπτωση και σημαντική θέση στα έργα του είχε η ανάλυση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, θέμα που ειδικά σήμερα αποκτά αυτονόητη επικαιρότητα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους του».

Με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννημένος στο Αργοστόλι, σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1960) και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Παρίσι.

Συνεργάστηκε με την École Pratique des Hautes Études (1974-1984) και την École des Hautes Études en Sciences Sociales (1986-1988), δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Paris IV (1976-1977) και στο Πανεπιστήμιο Paris I, Panthéon-Sorbonne (1982-1998), ενώ διετέλεσε διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ (1988-2003).

Ως ερευνητής ήταν μέλος της Επιτροπής Ιστορίας του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (1994-2000), υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος της ΓΓΕΤ «Φορολογικοί μηχανισμοί και οικονομία στο πλαίσιο των ελληνικών κοινοτήτων, ΙΖ΄-ΙΘ΄αι.», υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος της ΓΓΕΤ «Ελλαδικά αστικά συγκροτήματα και ενδοχώρα, ΙΕ΄-ΙΘ΄ αι.: απορρόφηση πλεονάσματος και συστήματα διασυνδέσεων», ενώ παρέδιδε εβδομαδιαία σεμινάρια στο ΕΙΕ με θέμα «Προβλήματα οικονομικής ιστορίας, ΙΕ΄- ΙΘ΄ αι.».

Διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος της Δ. Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν στην ελληνική οικονομική και κοινωνική ιστορία κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Ιδιαίτερα τον απασχόλησε η περίοδος της Τουρκοκρατίας, κατά την οποία παρατηρείται η επίδραση των ιδεών του ελληνικού Διαφωτισμού στην οικονομία, στην παιδεία και στην κοινωνική οργάνωση, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ασχολήθηκε, επίσης, με το έργο και τη δράση του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου, του Γεώργιου Τυπάλδου-Ιακωβάτου, του Ανδρέα Λασκαράτου και άλλων ριζοσπαστών στοχαστών και λογοτεχνών των Επτανήσων και μελέτησε τον νησιωτισμό του Αιγαίου.

Η πολιτική του κηδεία ,όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, θα γίνει τις επόμενες μέρες στη Λευκάδα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος