Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους δήμους και τους παράγοντες που οδηγούν στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και έχουν στερήσει τη ζωή σε 43 ανθρώπους από τον Ιούλιο του 2014 συζητούνται στην ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε  νέο θεσμικό πλαίσιο για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους δήμους που καθιερώνει πιο αυστηρούς ελέγχους για τις συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε το ΑΣΕΠ να εκδώσει άμεσα τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018 για 8.166 μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

«Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν για την έκδοση των οριστικών πινάκων του διαγωνισμού δεν μπορούν να συνεχιστούν», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, σε ομιλία του σε ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ο διαγωνισμός αυτός «είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» για την κάλυψη των κενών στον τομέα καθαρότητας των ΟΤΑ «που αποψιλώθηκαν στα χρόνια των μνημονίων» και πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και παρείχαμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Περιμένω τις επόμενες ημέρες να δοθεί τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Σε ομιλία του σε ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ασφάλεια στην εργασία, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις της σχετικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες και διερεύνησε τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων.

Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, μέριμνα για πλήρη στελέχωση των απαιτούμενων θέσεων Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας στους ΟΤΑ και αυστηρότερο σύστημα κυρώσεων για τους ΟΤΑ και τους αιρετούς που παραβιάζουν τις σχετικές υποχρεώσεις, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

«Δεν υπάρχει πιο δίκαιη αγανάκτηση, από αυτήν που εκφράζεται από τους εργαζόμενους και τους φορείς συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης, κάθε φορά που σημειώνεται ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στη μακρά όσο και μακάβρια λίστα καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων. Και δεν υπάρχουν πιο “κούφια” και υποκριτικά “συλλυπητήρια” από αυτά που εκφράζονται από όποιον έχει τις θεσμικές δυνατότητες να προωθήσει παρεμβάσεις βελτίωσης του πλαισίου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, αλλά δεν τις εξαντλεί», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1 /Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Μοιράσου το άρθρο: