Απόγνωση στα ορεινά χωριά του Ταΰγετου (video)

Εκτεταμένα προβλήματα λόγω κατολισθήσεων παρουσιάζονται σε ορεινά χωριά του Ταΰγετου. Η παρατεταμένη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το φαινόμενο του ερπυσμού του εδάφους.

Δρόμοι βούλιαξαν και σπίτια εκκενώθηκαν, ενώ μεγάλες ζημιές υπάρχουν στην Εθνική Οδό Καλαμάτας- Σπάρτης.

Στο χωριό Αλαγονία (πρώην Σίτσοβα) του βορειοδυτικού Ταϋγέτου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις μέσα σε 15 σπίτια.

Οι δρόμοι μέσα στο χωριό έχουν καταρρεύσει σε αρκετά σημεία. Ο κύριος δρόμος που συνδέει το χωριό με την Καλαμάτα έχει καταρρεύσει σε μήκος 30 μέτρων και ο δεύτερος δρόμος παρουσιάζει πολλά προβλήματα.
Το χωριό κινδυνεύει να αποκλειστεί.

Το φαινόμενο του ερπυσμού του εδάφους απειλεί εδώ και πολλές δεκαετίες τα χωριά του Ταϋγέτου. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν έχει γίνει καμία από τις αναγκαίες παρεμβάσεις .

Καθιζήσεις και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στη Λάδα, στην Αρτεμησία και στις Πηγές, που απέχουν 27 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) βρίσκονται ήδη στο νομό Μεσσηνίας ενώ και στην Ηλεία αναμένεται η γνωμοδότηση τους, καθώς και στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων  σημειώθηκε μεγάλη κατολίθηση βράχων το απόγευμα τους Σαββάτου στον οικισμό Μύλοι Φαναρίου.

Δύο σπίτια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και συνολικά εκκενώθηκαν έξι οικίες, οι κάτοικοι των οποίων μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Εξετάζεται και η μεταφορά του σχολείου του οικισμού, αν χρειαστεί.

Βυθισμένοι στην απελπισία είναι οι καλλιεργητές σε Μακρίσια και Καλυβάκια αλλά και ευρύτερα στον Κάμπο του Αλφειού στην Ηλεία, αφού η κακοκαιρία άφησε και πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος