ΠτΔ: Η ιχθυοκαλλιέργεια παράγοντας τόνωσης της οικονομίας (video)

Οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες αναδείχθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2018, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αττικής. «Η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόνωσης της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως επισημάνθηκε ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον πρωτογενή τομέα, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για συγκεκριμένες δράσεις φθάνουν το 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του χωροταξικού, λέγοντας ότι απαιτείται να γίνει η παραγωγή σε οργανωμένες περιοχές  κι επίσης, αναφέρθηκε στην πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και στη διαμόρφωση εταιρειών που πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες παραγωγής, και να κάνουν σοβαρά και εξαγωγές, ποντάροντας στην ποιότητα, όπως είπε.

Απ΄την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τον ρόλο των ιχθυοκαλλιεργειών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ως βασικές προϋποθέσεις τη δημιουργία χωροταξικού σχεδιασμού, τη μείωση της φορολογίας, την τόνωση της ρευστότητας, αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Πετράκος τόνισε ότι «η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια έκανε το ελληνικό ψάρι, ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν» και πρόσθεσε ότι «το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενέταξε στη στρατηγική του έγκαιρα την εξυπηρέτηση των αναγκών του κλάδου».

Και ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, Δημήτρης Βαλαχής,αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, ενώ τόνισε την ανάγκη για προβολή της εθνικής ταυτότητας, που προβάλλεται με το σήμα Fish fro Greece (Ελληνικό Ψάρι).

Όσον αφορά τις στρατηγικές προκλήσεις, ο κ. Βαλαχής αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου, την ολοκλήρωση του χωροταξικού, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, την αξιοποίηση πόρων, τη θέσπιση μέτρων εμπορίας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε σχέση με την Ελλάδα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών.

Από την πλευρά του ο Μπέρναρντ Φίες από τη Διεύθυνση Γαλάζιας Οικονομίας της Ε.Ε., χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στηρίζονται από την ελληνική Πολιτεία, ενώ τόνισε ότι λόγω της δημογραφικής αύξησης, αλλά και της μελλοντικής αύξησης της μετακίνησης των πληθυσμών, η ζήτηση για πρωτεϊνούχες τροφές θα καθοδηγεί τις αγορές. Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεση της Επιτροπής να παρέχει βοήθεια και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία διαθέτουν 1,2 δισ. ευρώ για σχετικές δράσεις, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου χωρικού θαλάσσιου σχεδιασμού.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος