Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και άλλες δύο στο νομό Θεσπρωτίας. Μαίνονται για τρίτη μέρα οι φωτιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που εισήλθαν στο έδαφος της Θεσπρωτίας.

Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά που μαίνεται από τις 14:30 περίπου στο όρος Βραχίωνα στη Ζάκυνθο, και αυτή τη στιγμή μαίνεται λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα χωριά Πηγαδάκια και Καλλιθέα.

Στο σημείο βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, ενώ νωρίς το απόγευμα έφτασαν στην Ζάκυνθο για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, 30 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Πάτρα και τον Πύργο.

Μέχρι τη δύση του ηλίου, ρίψεις νερού έκαναν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, δύο Πετζετέλ και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη πάνω από χίλια στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιώνες, ενώ φόβοι υπάρχουν και για στάβλους που βρίσκονται πάνω στο βουνό. Στο σημείο βρίσκονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν καεί.

Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά η οποία ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στα Καλύβια Αττικής και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Μυκόνου και Γαλάζιας Ακτής.

Υπό μερικό έλεγχο είναι από το μεσημέρι η πυρκαγιά που καίει από χθες σε δασική έκταση στο Δίλοφο Φαρσάλων.

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθούν να βρίσκονται τα ελληνικά μειονοτικά χωριά στην Αλβανία, κυρίως στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης.

Δύο ελληνικά Καναντέρ εστάλησαν από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον ως τώρα απολογισμό, έχουν καεί δύο σπίτια, μια αποθήκη, ένας Ιερός Ναός, ενώ απειλήθηκε και η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, τα χωριά που έχουν πληγεί από τη φωτιά είναι 13, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ανέρχονται τα καμμένα δάση, λιβάδια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Λίγο μετά τις 14:00 φωτιά ξέσπασε σε δασώδη δύσβατη περιοχή στον Παλαπά Θεσπρωτίας, η οποία πέρασε στο ελληνικό έδαφος από τις νότιες περιοχές της Αλβανίας. Η φωτιά αντιμετωπίζεται από έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα και πεζοπόρο τμήμα πέντε ατόμων.

Μία δεύτερη πυρκαγιά εισήλθε από την Αλβανία στις 17:50 στην περιοχή Λημέρι και καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας.

Στο Ζάλογγο Πρέβεζας αντιμετωπίζεται πυρκαγιά που δεν απειλεί σπίτια, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά ξέσπασε στο Τσεκούρι Πάργας.

Τις τελευταίες 12 ώρες εκδηλώθηκαν και αντιμετωπίζονται 12 δασικές πυρκαγιές.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μαίνεται η φωτιά στο Βροντερό Πρεσπών-Καίγονται χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (video)

Μοιράσου το άρθρο: