Το Ρεμπέτικο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (video)

Oυσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα έχει η εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο UNESCO. Πρόκειται για την αναγνώριση με κάθε επισημότητα της ιδιαίτερης, και παρεξηγημένης από πολλούς, μουσικής αυτής έκφρασης ως κορυφαία προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Το 1949 ο Μάνος Χατζιδάκις, νεαρός τότε συνθέτης, δικαιώνει το ρεμπέτικο ως «μια τέχνη γνησίως και μοναδικά ελληνική», μπροστά σε ένα έκπληκτο ακροατήριο στο θεάτρο Τέχνης..Τολμά μάλιστα να το παραλληλίσει με την αρχαία τραγωδία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μουσικά με τον Μπαχ και στιχουργικά με τον Κορνάρο και τον Λόρκα.

68 χρόνια μετά, το Ρεμπέτικο εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, ύστερα από τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, οι πρώτοι μικρασιάτες φέρνουν στην Ελλάδα, τις μουσικές τους παραδόσεις και μαζί μ΄αυτές και το ρεμπέτικο.

Ο Παναγιώτης Κουνιάδης, μελετητής ελληνικού τραγουδιού δηλώνει ότι “ο Τσαρούχης είπε πως η μόνη επανάσταση που πέτυχε στην Ελλάδα ήταν ..το ρεμπέτικο.Το ρεμπέτικο γεννιέται στη Σμύρνη”.

Ο όρος «ρεμπέτικο» καθιερώθηκε στη δεκαετία του `60, από τον αντισυμβατικό ερευνητή του είδους Ηλία Πετρόπουλο.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης είχε πει στην εκπομπή “Ιστορία του ρεμπέτικου 1, αρχαίες πηγές”: Το ρεμπέτικο προέρχεται από την αρχαία λέξη ρέμβω-ρέμβομαι-ρέμπομαι, που σημαίνει περιπλανιέμαι ασκόπως.

Στην εκπομπή “Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα ο ρεμπέτης Χρήστος Μίγκος είχε πει: “Ως «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, καθιερώνεται ο Μάρκος Βαμβακάρης λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχαν τα δισκογραφημένα τραγούδια του, τα οποία έκαναν ιδιαίτερα γνωστό το είδος. Από τις αρχές της δεκαετίας του 30″.

Ο εκπαιδευτικός/συγγραφέας Δημήτρης Βαρθαλίτης αναφέρει ότι “το Ρεμπέτικο είναι το πέμπτο στοιχείο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον Κατάλογο της UNESCO”. Έχουν προηγηθεί η Μεσογειακή Δίαιτα, η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, καθώς και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος