Σχεδόν 93.600 κεραυνοί καταγράφηκαν στη χώρα τον Ιούνιο

Πολύ υψηλή ήταν η δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα του μήνα χωρίς κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν, πανελλαδικά, 93.580 ηλεκτρικές εκκενώσεις, στην πλειονότητά τους κεραυνοί, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, όπως η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας.

Σχεδόν 93.600 κεραυνοί καταγράφηκαν στη χώρα τον Ιούνιο

Η πιο έντονη δραστηριότητα υπήρξε κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Μίνωας» από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, όταν το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα.

Στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας «Νεφέλη», από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου, υπήρξαν περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες, αλλά ανιχνεύθηκαν μόνο 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα, κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Η ημέρα με τους περισσότερους κεραυνούς τον Ιούνιο ήταν η 15η Ιουνίου (18.818) και ακολούθησε σε συχνότητα η 16η Ιουνίου (16.685). Οι ημέρες με τους λιγότερους κεραυνούς ήταν η 8η Ιουνίου (οκτώ) και η 30ή Ιουνίου (εννέα).

Μάλιστα, οι κεραυνοί προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου.

Καταστροφές και έναρξη δασικών πυρκαγιών από κεραυνούς αναφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος