Εξορθολογισμός του ποινικού κώδικα, αλλά και εισαγωγή νέων θεσμών περιλαμβάνονται στους δύο Κώδικες, Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Τα δύο νομοθετήματα έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Εξορθολογισμός των αδικημάτων, ένα νέο ποινολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να ακουμπάει στην ασφάλεια και την ελευθερία. Μια νέα δικονομία που εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση, την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα», είναι οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η νομοθετική μεταρρύθμιση, ανέφερε ο κ. Καλογήρου.

Στο νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται τα πταίσματα. Τα πλημμελήματα διακρίνονται σε ελαφρά και βαριά. Στα ελαφρά προβλέπονται ποινές έως 3 χρόνια με αναστολή. Τα βαριά πλημμελήματα τιμωρούνται με 3-5 χρόνια φυλάκιση, τα οποία και θα εκτίονται πραγματικά. Για αδικήματα αυτής της κατηγορίας προβλέπεται μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Στα κακουργήματα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια.

Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναβαθμίζεται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ο ρόλος του Εισαγγελέα και διευρύνονται οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του. Ενώ εισάγονται και νέοι θεσμοί, όπως η Ποινική διαταγή, η αποχή από την ποινική δίωξη, η ποινική συνδιαλλαγή και διαπραγμάτευση.

 

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά

Μοιράσου το άρθρο: