Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλωθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ρυτό Κορινθίας,  όπου 36χρονος πυροσβέστης τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα που αποκολλήθηκε. Δύο Canadair και δύο ελικόπτερα ενισχύουν τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν με 30 οχήματα, 90 πυροσβέστες και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην κατάσβεση μετέχουν εθελοντικές ομάδες, όπως επίσης υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα που έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπό έλεγχο και οι τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στην Κέρκυρα. Μάλιστα, στην περίπτωση της Λιμνοθάλασσας Χαλκιόπουλου, οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να μην καούν κατοικίες.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών μεταφέρθηκε ο 36χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε, κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στα Ροδινά Ζαχάρως, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- χτύπησε στο κεφάλι από πέτρα που αποκολλήθηκε.

Για σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, καθώς και για τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ρόδο, Κω, Λέρο, Κάλυμνο, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 48 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξής πυρκαγιές:

H φωτιά που ξέσπασε προχθές σε δασική έκταση στην περιοχή Ροδινά Ηλείας και η οποία δεν έχει ενεργό μέτωπο, αλλά μόνο εστίες στην καμένη έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στη Ζάκυνθο, οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προχθές, στις περιοχές Νεραντζούλες και Σκοπός, έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο και παραμένουν στα σημεία πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή τους. Οι υπόλοιπες πυρκαγιές στο νησί είναι οριοθετημένες, χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο και κατάσβεση αυτών.

Ταυτόχρονα, στην Κεφαλονιά, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι τον πλήρη έλεγχο και κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν από τις 17/8. Όλες οι πυρκαγιές είναι οριοθετημένες και χωρίς ενεργό μέτωπο.

Επίσης, η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου, σε δασική έκταση, στον Κάλαμο Αττικής είναι οριοθετημένη και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη για την κατάσβεσή της. Οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 14 Αυγούστου σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυόνερο Ηλείας.

Ακόμη, υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση, στην περιοχή Καθαροβούνι Άρτας.

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: