Ιδιαίτερα δραστήριο και με πολύτιμο κοινωνικό έργο, είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, που στεγάζεται στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο.
Στόχος όλων των αντίστοιχων δομών αλληλεγγύης, είναι να υπάρξουν τέτοιες κοινωνικές συνθήκες, που με την αναίρεση των κοινωνικών προβλημάτων ή έστω το σημαντικό τους περιορισμό, να «αυτοκαταργηθούν».

Ίδρυση και λειτουργία

Το δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2010, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει στηρίξει οικογένειες και μεμονωμένα άτομα, κάτοικους του Ηρακλείου, οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της βοήθειας.

Παροχές

Σήμερα, παρέχει τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 280 δικαιούχους (άτομα ή οικογένειες), κάνοντας σχετικές διανομές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όταν επαρκούν οι προμήθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων.
Και αυτό γιατί, οι προμήθειες αυτές έρχονται κατά κύριο λόγο από δωρεές εμπόρων (τοπικών εμπορικών καταστημάτων, αλυσίδων καταστημάτων κ.α.), φορέων, συλλόγων αλλά και απλών πολιτών.

Στήριξη από την κοινωνία

Η ευαισθητοποίηση και η συνεισφορά της κοινωνίας είναι συγκινητική. Χαρακτηριστικό το πλήθος των προσφορών από κατοίκους και έμπορους της πόλης κατά τη διάρκεια της περσινής δράσης στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας , το αποτέλεσμα ανάλογης δράσης τα Χριστούγεννα από νέους του Ηρακλείου , αλλά και οι προσφορές των παιδιών των σχολείων της πόλης, ιδιωτικών και δημοσίων.
Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο – το οποίο αναλόγως παρέχει δωρεάν φάρμακα, τα οποία μαζεύει από προσφορές, σε δικαιούχους – το Κοινωνικό Παντοπωλείο αποτελεί την κυριότερη ομπρέλα προστασίας των οικονομικά αδύναμων Ηρακλειωτών, με την ευχή σύντομα να αποτελέσει παρελθόν.
Μέχρι τότε είναι σημαντική η προσφορά, μικρή ή μεγάλη, όλων των πολιτών που μπορούν να διαθέσουν κάτι από το υστέρημά τους. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής δέχεται προσφορές Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 με 15.00, στο υπόγειο του δημαρχείου της πόλης (Στ. Καραγιώργη 2 & Μαρίνου Αντύπα).

Μοιράσου το άρθρο: