Ανθρωποκυνηγητό για νέους συνεργούς στην υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη έχει εξαπολύσει η αστυνομία, η οποία επιχειρεί να συμπληρώσει το παζλ της εγκληματικής ομάδας που οργάνωσε την απαγωγή, μέσα από την κατάθεση του ίδιου του επιχειρηματία, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερους από 20 απαγωγείς.

Οι αρχές περνούν στο μεγεθυντικό βαθμό όλα τα ευρήματα και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για νέους συνεργούς. Κάποιοι από τους συλληφθέντες αρνούνται κάθε ανάμειξη, άλλοι αποδίδουν την εμπλοκή τους στα οικονομικά προβλήματα που είχαν.
Tρεις κατηγορούμενοι ήταν ακτιβιστές κατά των πλειστηριασμών.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί περιμένουν επιπλέον στοιχεία από την άρση του απορρήτου στις τηλεφωνικές επικοινωνίες υπόπτων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα στα κινητά τηλέφωνα που έχουν κατασχεθεί αλλά και η εξερεύνηση για αποτυπώματα και γενετικό υλικό στο κρησφύγετο των απαγωγέων.
Κατά την διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας έγιναν 31 επικοινωνίες, κυρίως μέσω γραπτών μηνυμάτων, ενώ εστάλησαν πέντε επιστολές και τρία βίντεο.
Σε επιστολή που είχε ταχυδρομηθεί, ο επιχειρηματίας ύστερα από υπόδειξη των δραστών έγραψε: «Είμαι εκτός Κρήτης. Κι όταν δώσετε τα λύτρα έχουν έτοιμα τα εισιτήρια, θα μπω στο αεροπλάνο και θα έλθω στην Κρήτη».

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στην κατάθεσή του ανέφερε:
«Όλο αυτό τον καιρό εγώ ήρθα σε επαφή συνολικά με πάνω από είκοσι άτομα. Έτσι πιστεύω. Βέβαια εκείνοι που με κρατούσαν μου έλεγαν ότι αυτά τα άτομα είναι μερικά μόνο από το σύνολο της οργάνωσης που σχεδίασε την απαγωγή μου. Όσο καιρό ήμουν φυλακισμένος της ομάδας, αποκόμισα την εντύπωση ότι ήταν μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, με πειθαρχία, τα μέλη της οποίας ακολουθούσαν πιστά κάποιους κανόνες και πρωτόκολλα.
Επίσης, μου είπαν ότι κατά το παρελθόν είχαν προσπαθήσει πάλι να με απαγάγουν, όμως δεν τα κατάφεραν. Επιπλέον μου έλεγαν ότι η ενέδρα για την απαγωγή μου είχε στηθεί από καιρό και ότι, αν δεν κατάφερναν να απαγάγουν εμένα, θα απήγαγαν κάποιον άλλο από την οικογένειά μου…. Δεν με είχαν χτυπήσει ποτέ και μου φέρονταν με σεβασμό λέγοντάς μου πως, ότι έκαναν το έκαναν από ανάγκη για χρήματα και ότι δεν ήθελαν να με πειράξουν».

Στον ανακριτή Ηρακλείου οδηγήθηκε ένας από τους συλληφθέντες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στρατολογήθηκε και πήγε στην Κρήτη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ήταν ο φρουρός του επιχειρηματία όταν εισέβαλε η αστυνομία στην μάντρα των ανταλλακτικών. Οι υπόλοιποι αναμένονται να απολογηθούν το Σάββατο.

Οι απαγωγείς επιθυμούσαν λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ από τα 100 που ζήτησαν αρχικά.
Σε μία από τις επικοινωνίες οι απαγωγείς ενημέρωσαν ότι σε εκκλησία στο Ηράκλειο κάτω από τον κάδο στην τουαλέτα υπήρχε ένας φάκελος. Μέσα είχε τρεις επιστολές. Οι δράστες δήλωναν ότι δεν μείωναν την απαίτησή τους για τα λύτρα: 30 εκατομμύρια eυρώ.

Σε άλλη επιστολή οι απαγωγείς χρησιμοποίησαν ένα τέχνασμα: υποδείκνυαν στην οικογένεια να δημοσιεύσουν αγγελία σε τοπική εφημερίδα για δήθεν πώληση οικοπέδου. Η τιμή αντιστοιχούσε στο ποσό των λύτρων. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι η διαπραγμάτευση είχε κλείσει στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η αγγελία πράγματι δημοσιεύτηκε αλλά το ποσό ήταν 9 εκατομμύρια.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Κώστας Βασιλάκης

Σχετική είδηση: Νέα στοιχεία αποκαλύπτει η ΕΡΤ για την υπόθεση Λεμπιδάκη (video)

Μοιράσου το άρθρο: