Στεγαστικό εκπαιδευτικών: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Μυκόνου

Έντονο πρόβλημα στέγασης έχουν οι εκπαιδευτικοί, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, όπως πρόσφατα έκανε γνωστό και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Μυκόνου τη Δευτέρα 18/9 στις 13:30 , διότι όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: “Πίσω από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να καλλιεργήσει το υπουργείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την υποτιθέμενη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων κρύβεται η αθλιότητα της ελαστικής απασχόλησης και της μόνιμης αναπλήρωσης που βιώνουν κάθε χρόνο πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί.

Τα σχολεία ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που μετακινούνται κάθε χρόνο από νησί σε νησί με μια βαλίτσα στο χέρι, κρατώντας ωστόσο όρθιο το δημόσιο σχολείο παρά την κυβερνητική πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου.

Η αδυναμία των συναδέλφων μας στα πολύ τουριστικά νησιά (Μύκονος- Σαντορίνη) να βρουν στέγη, τη φετινή και όχι μόνο χρονιά, απλά αποτυπώνει, με τον πλέον δραματικό τρόπο, την πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο και συνακόλουθα την πλήρη υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
Πρόκειται για καταστάσεις που απαξιώνουν πλήρως το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Ως σύλλογος δεν πρόκειται να μπούμε στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι και οι δύο το ίδιο συνυπεύθυνοι, είναι και οι δύο φορείς της ίδιας πολιτικής”.

Στεγαστικό εκπαιδευτικών: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο ΜυκόνουΣημειώνεται ότι ο νόμος 4483/2017 για «Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους από Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών» προβλέπει στο άρθρο 32 του συγκεκριμένου νόμου επισημαίνεται ότι “οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, καθώς και τα Ν.Π.Δ.Δ. των δήμων αυτών, μπορεί να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, και των δημόσιων νοσοκομείων, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ε.Κ.Α.Β., τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων”.

“Υιοθετήστε έναν εκπαιδευτικό”

Η δήλωση του Δημάρχου Θήρας σε τοπικά ΜΜΕ, μάλλον δεν ικανοποίησε τον κλάδο των εκπαιδευτικών, που στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν: “Αντίστοιχα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να μας ενημερώσουν και κυρίως τους δημότες τους τι έκαναν και ποια πίεση άσκησαν για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.

Για να είμαστε συγκεκριμένοι θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η τουριστική βιομηχανία των νησιών τους δηλαδή μαύρα, αφορολόγητα ευέλικτα και ελαστικά. Οι άοκνες προσπάθειες τους για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής των νησιών τους και των αντίστοιχων επιχειρηματικών συμφερόντων που οι ίδιοι εκφράζουν δεν συνδυάζονται δυστυχώς με ένα αντίστοιχο ενδιαφέρον για το δημόσιο σχολείο.

Δεν θέλουμε να μας υιοθετήσει κανένας, όπως κάποιος φαιδρός της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Κυκλάδες ισχυρίστηκε, θέλουμε ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι της μόρφωσης και της παιδείας να ζούμε με αξιοπρέπεια για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνια και την αγωνιστικότητα και στους μαθητές μας”.

Σχετική είδηση: ΔOE: Προτάσεις για τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος