Στη Γλυφάδα η πετρελαιοκηλίδα – Π. Κουρουμπλής: Συνεχίζουμε εντατικά την απορρύπανση (video)

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται από απορρυπαντικά σκάφη, ιδιωτικά αλλά και του Λιμενικού, ο καθαρισμός των παράκτιων περιοχών σε Σαλαμίνα, Πειραιά, Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα στις οποίες έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή μετά τη βύθιση του  δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό. Με την αποστολή σκάφους απορρύπανσης ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύσιο Χαράλαμπο Καλαματιανό και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη πραγματοποίησαν αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο

«Έχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα» τόνισε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.

«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη Γλυφάδα, δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός Ναυτίλιας Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως είπε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η διαδικασία απάντλησης του φορτίου, περίπου 3.000 τόνοι καύσιμα, θα διαρκέσει 20 με 25 μέρες. Γίνεται προανάκριση για τα αίτια του ναυαγίου, τόνισε ο υπουργός.

Έντονη είναι η δυσοσμία από πετρέλαιο και μαζούτ στις ακτές από το Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα, με καταστροφές στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών στον Άγιο Κοσμά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.

«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε 10 ημέρες οι παραλίες θα είναι πεντακάθαρες διαβεβαιώνει μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της εταιρείας περιβάλλοντος Γ. Πολυχρονόπουλος. Αποφύγαμε μια μεγαλύτερη καταστροφή τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας Δ. Καλαματιανός.

Συνάντηση με τους δημάρχους και τους βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, είχαν νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γγ του υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί ένας συντονισμός, καθώς στην αρχή υπήρχαν ελλείμματα.

«Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών, αλλά καθαρισμού των ακτών όλης της περιοχής, αλλά δεν θα αφήσουμε και το θέμα να ξεχαστεί. Θα κινηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και εγώ ως δήμαρχος Πειραιά θα κινηθώ άμεσα δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για την πολύ μεγάλη ζημιά που υπέστη η περιοχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. μεταβαίνουν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Στις 15:00 στο υπουργείο Ναυτιλίας θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου.

Τη λύπη της για το ναυάγιο και την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους της περιοχής εκφράζει η πλοιοκτήτρια εταιρία, προσθέτοντας ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» ήταν ασφαλισμένο για 5 εκατ. ευρώ προς τρίτους. Δηλαδή ο πλοιοκτήτης του πλοίου από τη βύθιση του σκάφους δεν πρόκειται να λάβει καμία οικονομική αποζημίωση.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας μιλώντας για την επιχείρηση απορρύπανσης που είναι σε εξέλιξη, τόνισαν ότι, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες -και τότε αναμένεται να αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ όπου σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, θα λάβει δείγματα προκειμένου μετά από έλεγχο να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Στη συνέχεια αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και την εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση καθαρισμού.

Σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού γίνεται λόγος για τεράστια και αναπάντητα ερωτήματα. Αναφέρει πως το πλοίο ήταν 45 ετών και με πολλά μπαλώματα, ότι απουσίαζαν τα 9 από τα 11 μέλη του πληρώματος, ενώ καταλογίζονται σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση και στο υπουργείο.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Πυρά στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την πετρελαιοκηλίδα

Σχετική είδηση: Από τη Σαλαμίνα ως τη Γλυφάδα εκτείνεται η πετρελαιοκηλίδα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος