Στην “ελίτ” των Αμερικανών Επιστημόνων η Βίκυ Καλογερά

Array

Η Ελληνίδα αστροφυσικός δεν έχει σταματήσει να συγκεντρώνει διακρίσεις, και να καταπλήσσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μέσα από τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στο παγκόσμιο επιστημονικό κονσόρτσιουμ που απέσπασε το Νόμπελ Φυσικής 2017 χάρη στην ανακάλυψη των Βαρυτικών Κυμάτων.

Η εκλογή ενός επιστήμονα ως μέλους της Ακαδημίας αποτελεί αναγνώριση διακεκριμένων αλλά και συνεχών επιτευγμάτων στον πεδίο της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας. Η ιδιότητα του μέλους θεωρείται σφραγίδα Αριστείας, μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα. Δεν είναι τυχαίο οτι από τα συνολικά περίπου 2300 μέλη της Ακαδημίας, γύρω στους 190 είναι βραβευμένοι με Νόμπελ! Το επίτευγμα της Σερραίας Αστροφυσικού γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως η εκλογή των νέων μελών της Ακαδημίας γίνεται μέσα από μια εσωτερική διαδικασία στην οποία λόγο έχουν αποκλειστικά τα ήδη εκλεγμένα μέλη του οργανισμού, χωρίς παρεμβάσεις από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα ή άλλους φορείς.

Για την εκλογή της η Ελληνίδα ερευνήτρια δέχτηκε – για μια ακόμη φορά – τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , ο οποίος επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά.

Η Βίκυ Καλογερά, η οποία έχει ενταχθεί στο επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου  Northwestern του Ιλινόις από το 2001, “εκτοξεύθηκε” στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής επικαιρότητας το 2016 όταν η ομάδα της ανακοίνωσε την ανίχνευση των βαρυτικών κυμμάτων, ανακάλυψη που ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη θεωρία που ο Αϊνστάιν είχε διατυπώσει έναν αιώνα πριν. Με αφορμή εκείνη την ανακάλυψη είχε δεχτεί να μιλήσει στο Κεντρικό Δελτίο της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν τότε οτι η ομάδα έβαζε σοβαρή υποψηφιότητα για το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν, φυσικά εκεί. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, η διακεκριμένη ερευνήτρια συμμετείχε στο πάνελ της ιστορικής συνέντευξης τύπου στη NASA, στη διάρκεια της οποίας επιστήμονες από ΗΠΑ και Ευρώπη παρουσίασαν το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός της ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων από τη συγχώνευση άστρων νετρονίων (πάλσαρ), για πρώτη φορά στη Γη.

Μιά ακόμη σημαντική διάκριση ήρθε λίγους μήνες μετά, όταν τον Ιανουάριο του 2018 της απονεμήθηκε το Βραβείο Αστροφυσικής «Dannie N. Heineman» για το 2018.

Η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αναζήτησε την Ακαδημαϊκή «Γη της Επαγγελίας» στην Αμερική. Η είσοδός της στην “ελίτ” της Αμερικάνικης επιστημονικής κοινότητας, δείχνει πως η υπερατλαντική αναζήτησή της τελεσφορεί, παρά τη δύσκολη καθημερινότητά στην οποία καταφέρνει με μαεστρία να ισορροπεί ανάμεσα στα καθήκοντα της μητέρας και της διακεκριμένης ερευνήτριας πρώτης γραμμής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος