Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 9πμ στο Εφετείο, θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

Σε συγκέντρωση καλεί έξω από το Εφετείο η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Να τιμωρηθούν ξανά με ισόβια οι ρατσιστές δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

Η μητέρα του Λουκμάν στον τόπο της δολοφονίας.

Το δικαστήριο που εξετάζει την έφεση για την καταδίκη σε ισόβια των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου στην σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να μην προχωρήσει εξέταση των έξι μαρτύρων που πρότεινε η πολιτική αγωγή και είχαν καταθέσει πρωτόδικα. Μάλιστα οι καταθέσεις τους είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν.

Η απόφαση πάρθηκε παρά την θετική πρόταση του εισαγγελέα. Η αιτιολογία ήταν ότι οι μάρτυρες συνδέονται με την αξιολόγηση του ρατσιστικού κινήτρου, του οποίου η εξέταση με βάση το άρθρο 79 έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί από το άρθρο 81α το οποίο ως επιβαρυντικό δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής σε δεύτερο βαθμό.
Καμία νομική περιπλοκή δεν μπορεί να απαλείψει το ρατσιστικό κίνητρο των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και να την μετατρέψει σε διαπληκτισμό για ασήμαντον αφορμή ποδηλάτη με μοτοσικλετιστή.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων πολιτικής αγωγής επιβεβαιώθηκαν με τον πιο ισχυρό τρόπο, όχι μόνο απο την πρωτόδικη απόφαση, αλλά απο τη μαρτυρία του αστυνομικού που συνέλαβε τους δράστες στο Εφετείο.Περιέγραψε τη συνομιλία ανάμεσα στον ίδιο και τους δύο δράστες στο Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων αφού τους ρώτησε τι είχε συμβεί: “Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό… Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας… Έχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό…. Καλά δεν του κάναμε;”

Eπίσης η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε δράση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 10πμ στους Κήπους του Έβρου, όπου θα χαιρετήσουν οι: Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Γιάννης Κούτρας, γιατρός, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ, Γιώργος Μποτσίδης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Αέξανδρούπολης, Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός Ξάνθη.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Στις 10 Φλεβάρη, αγωνιστές και αγωνίστριες της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και της ειρήνης, συγκεντρωνόμαστε στις δύο πλευρές των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας στους Κήπους του Έβρου. Θα υπάρξει κοινή Διακήρυξη και από τις δύο πλευρές των συνόρων εκ μέρους των διοργανωτών η οποία θα δοθεί ταυτόχρονα στη δημοσιότητα.

Υψώνουμε τη φωνή μας και απαιτούμε να μπει τέλος στο συνεχιζόμενο φόρο αίματος που πληρώνουν στο βωμό των κλειστών συνόρων και των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης οι πρόσφυγες στο Αιγαίο, τον ´Εβρο, την Μεσόγειο. Σχεδόν τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και μικροί Αϊλάν πνίγηκαν στα παγωμένα νερά στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το θάνατο στις βομβαρδισμένες και ρημαγμένες χώρες που άφησαν πίσω τους φεύγοντας καταδιωκόμενοι.

Η ΚΕΕΡΦΑ εντάσσει αυτήν την εκδήλωση στην προετοιμασία των μεγάλων συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 16 Μάρτη σε δεκάδες χώρες σε όλο τον Πλανήτη και στις Ελλάδα σε οκτώ πόλεις: Αθήνα, Ομόνοια 3μμ, Θεσσαλονίκη 12μες Άγαλμα Βενιζέλου, Χανιά 12μες Πλατεία Αγοράς, Ξάνθη 4μμ Κεντρική Πλατεία, Γιάννενα 12μες Περιφέρεια, Βόλος 1μμ Άγιος Νικόλαος, Πάτρα 12μες Πλατεία Γεωργίου, Ηράκλειο 12μες Λιοντάρια».

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 9/2 θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 7μμ στο Πολυτεχνείο-ΠΡΟΚΑΤ.

Την εκδήλωση στηρίζει και συνδιοργανώνει η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ανοιχτή είναι η συμμετοχή και άλλων τοπικών σωματείων. Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής και ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ.

Μοιράσου το άρθρο: