Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες στην εποχή της κρίσης (video)

Συγκλονίζουν οι ιστορίες ανθρώπων που δεν άντεξαν τις οικονομικές δυσκολίες στα χρόνια της κρίσης. Κυρίως στον ιδιωτικό τομέα οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, 30 χρόνια πίσω. Η τραγική ιστορία της 42χρονης γυναίκας απο τα Γιαννιτσά που έδωσε τέλος στη ζωή της αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα οικονομικά της προβλήματα είναι γροθιά στο στομάχι.

Συνεχίζει να συγκλονίζει η τραγωδία με την αυτοχειρία της 42χρονης από τα Γιαννιτσά, η οποία επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της, μην αντέχοντας άλλο τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε.

Η γυναίκα που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ στις επιχειρήσεις Καρυπίδη, ήταν απλήρωτη εδώ και δεκαπέντε μήνες. Τραγική ειρωνεία… Πριν από πέντε χρόνια, ο πατέρας της είχε επιλέξει και εκείνος να βάλει τέλος στη ζωή του, με τον ίδιο μάλιστα τρόπο… εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Συγγενής της οικογένειας είπε για εκείνον: “Ήταν ένας πολύ περήφανος άνθρωπος, γνωστός στην κοινωνία των Γιαννιτσών και ήταν από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς ήταν μεγάλο το βάρος των χρεών στις πλάτες του, δεν έκανε τζίρο η βιοτεχνία του εκείνο το διάστημα  και η αξιοπρέπειά του δεν το άντεξε αυτό. Έτσι, λοιπόν επέλεξε να κρεμαστεί μέσα την βιοτεχνία του”.

Η αυτοκτονία της 42χρονης αναδεικνύει, με τραγικό τρόπο, το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες στα χρόνια της κρίσης. Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» βρίσκονται εγκλωβισμένοι, εδώ και ενάμισι χρόνο, 1.400 υπάλληλοι. Δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ενώ πλέον δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα επίσχεσης.

Ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος δηλώνει ότι “θα έπρεπε όλοι να στηρίξουμε γενικότερα τους ανθρώπους και πολιτικά και κοινωνικά (…) Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διαφοροποιηθούν τα πράγματα και θα παρθούν και πολιτικές αποφάσεις”.

Έρευνα της ΓΣΕΕ καταδεικνύει ότι, στα χρόνια της κρίσης, οι πραγματικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν γυρίσει 30 χρόνια πίσω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνολικά, 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες.

Περίπου 900.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνονται με καθυστέρηση από έναν μέχρι και 15 μήνες, ενώ το 38% του συνόλου έχει αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό (< 510-586 ευρώ)

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος τονίζει ότι “ο εργαζόμενος όταν δεν πληρώνεται, μπορεί να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας (…) Δεύτερον να αποστείλει ένα εξώδικο και να δηλώσει ότι προβαίνει σε επίσχεση της εργασίας του (…) Μπορεί τέλος να ασκήσει αγωγή ή με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσει έναντι των οφειλών των αποδοχών του”.

Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί πρόγραμμα με στόχο την στήριξη 46.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον  6 μήνες ή έχουν προχωρήσει ακόμα και σε επίσχεση εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για την υλοποίησή του θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος