Εργαζόμενοι και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ, συναντήθηκαν με θέμα την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με βάση την απολογιστική ανακοίνωση για τη συνάντηση (η οποία έγινε τη Δευτέρα 16/10) που έδωσε στη δημοσιότητα: «υποστήριξε πως η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Απεργία-Αποχή από την προσχηματική αξιολόγηση έχει καταργήσει στην πράξη τον Ν.4369/2016 και θα οδηγήσει σύντομα σε διενέξεις και συγκρούσεις, συνδικαλιστικές και νομικές, εργαζόμενους και Αιρετούς. Κάλεσε επίσης τους Αιρετούς να μην συμμετέχουν ως αξιολογητές όπου προβλέπεται λειτουργώντας ως απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης.

Επισήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση μιας αξιολόγησης που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών είναι η επαρκής ενίσχυση και στελέχωσή τους των Ο.Τ.Α. με το αναγκαίο προσωπικό, μέσα από νέα Οργανογράμματα Δήμων, με άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων και ξεκάθαρο καθηκοντολόγιο που θα προσδιορίζει επακριβώς τις υποχρεώσεις των εργαζομένων.

Τέθηκαν επίσης, το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης και «ερήμωσης» των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αποτέλεσμα της «κινητικότητας» με τον τρόπο που εφαρμόζεται, αφού παρατηρείται κύμα φυγής εργαζομένων προς την Κεντρική Διοίκηση, καθώς και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την «φωτογραφική τροπολογία» του άρθρου 84 του Ν.4484/2017 της κας Όλγας Γεροβασίλη που αφορά, στον εγκλωβισμό των εργαζομένων του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) και την «κατά προτεραιότητα» τοποθέτηση Προϊσταμένων στα Κ.Ε.Π.».

H KEΔΕ

Από την πλευρά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αναφερόμενη στη συνάντηση, ανακοίνωσε τα εξής: «Συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ζητούν από κοινού η ΚΕΔΕ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ –ΟΤΑ. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι το σύστημα αξιολόγησης.

Η κατάθεση του σχετικού αιτήματος πραγματοποιείται μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ. της Ένωσης με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ στην οποία ήταν επικεφαλής ο Πρόεδρός της Ν. Τράκας.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η επιδιωκόμενη αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων έχει οδηγήσει σε σημαντικά αδιέξοδα και ότι «οι δήμαρχοι δε θα μετατραπούν σε απεργοσπαστικά όργανα καμίας κυβέρνησης».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ξεκάθαρη θέση. Λέει ναι στην αξιολόγηση, αλλά όχι σε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα δεδομένα των δήμων».

«Η αξιολόγηση που επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ουσιαστικά αποτύχει στη πράξη και για το λόγο αυτό την απορρίπτουμε. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη προκειμένου να τεθεί το αίτημα της εφαρμογής ενός ρεαλιστικού και προσαρμοσμένου στις ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης συστήματος αξιολόγησης».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι «αποτελεί θέμα δημοκρατίας η μη πρόσκληση της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε διάλογο πριν από την κατάρτιση του συστήματος αξιολόγησης. Είναι τουλάχιστον απαξιωτικό αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει γιατί το έπραξε. Επίσης θα πρέπει να μας δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα γιατί δε συνεχίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η λειτουργία της επιτροπής που είχε συσταθεί για τη θεσμοθέτηση ειδικού συστήματος αξιολόγησης στην Αυτοδιοίκηση».

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της κινητικότητας στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, το υπάρχον σύστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση προσωπικού από τη Δημόσια Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά μόνο το αντίθετο. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της φωτογραφικής ρύθμισης που αφορά στα ΚΕΠ. Η ρύθμιση προβλέπει ότι η εξέλιξη και μετακίνηση του προσωπικού τους μπορεί να γίνει μόνο εντός των ΚΕΠ και όχι και σε άλλες υπηρεσίες των δήμων όπως θα ήταν το σωστό».

 

Πηγή φωτο: ΚΕΔΕ

Μοιράσου το άρθρο: