Με τον Lami Özgen, πρώην πρόεδρο της KESK – Confederation of Public Sector Trade Unions, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της PSI στη Γενεύη.

Όπως αναφέρει η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων: «Ο Lami Özgen, μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 6 έτων και 3 μηνών εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης, διέφυγε από την Τουρκία τον προηγούμενο Αύγουστο και δια μέσου της Ελλάδας κατέφυγε ως πρόσφυγας στην Ελβετία, όπου και έχει ζητήσει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Στη συνάντηση ο Lami Özgen ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, με την ένταση των διώξεων του καθεστώτος Erdoğan εναντίον συνδικαλιστικών στελεχών και τις απολύσεις 130.000 δημοσίων υπαλλήλων, με την κατηγορία της διασύνδεσης είτε με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 είτε με την τρομοκρατία.

Η αντιπροσωπεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση απερίφραστης υποστήριξης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Τουρκία και την αταλάντευτη καταδίκη των διώξεων, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της για αλληλεγγύη και υποστήριξη του ίδιου του Lami Özgen στην περιπέτεια που αντιμετωπίζει, όπως άλλωστε έκανε έμπρακτα και μέχρι σήμερα».

Επίση στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Στις 2 Νοεμβρίου, την επόμενη ημέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου ειδική παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Spotlight on Turkey», με κεντρικό ομιλητή τον Lami Özgen και την παρουσία και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. H εκδήλωση κατέληξε στην απόφαση να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Στην κατεύθυνση αυτή τα Συνδικάτα θα δραστηριοποιηθούν στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διακόψουν τις όποιες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Erdoğan μέχρις ότου αποσυρθούν οι «ειδικοί νόμοι» που έχουν επιβληθεί, στην παρακολούθηση των δικών που γίνονται στην Τουρκία, στην έκδοση ψηφισμάτων αλληλεγγύης και στη συγκέντρωση χρημάτων που απαιτούνται για την υποστήριξη των διωκόμενων συνδικαλιστών. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το επείγον ψήφισμα που κατατέθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παγκόσμιο Συνέδριο, στις 3 Νοεμβρίου».

Μοιράσου το άρθρο: