Τα πάνω-κάτω στην Πάτμο με τους δασικούς χάρτες (video)

Τα πάνω-κάτω φέρνουν οι νέοι δασικοί χάρτες σε πολλές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάτμος, καθώς όλο σχεδόν το νησί καταγράφεται ως δάσος,, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις αλλάζουν χρήση και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι τυχόν σφάλματα θα εξεταστούν.

Σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες το 80% της Πάτμου και των γύρω νησιών που υπάγονται διοικητικά στο δήμο, χαρακτηρίζεται πλέον δάσος. Από τα 42.000 στρέμματα, τα 31.000 αλλάζουν χαρακτήρα.

Όλο το νησί βρίσκεται στο πόδι… Κανένας δεν είναι διατεθειμένος, όπως λένε οι κάτοικοι, να πληρώσει για κάτι που του ανήκει.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος της Πάτμου Γρηγόρης Στόικος “δεν εληφθησαν κατά την ανάρτηση των χαρτών οι ζώνες οικιστικού ελέγχου. Έχει γίνει κακή ερμηνεία ποια φυτά είναι δασικά, εδώ τα φρύγανα και οι αστίβες χαρακτηρίζονται ως δασικά ενώ δεν είναι”.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το δήμαρχο, η Πάτμος έχει ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα κτήματά της βάσει του Συντάγματος, είναι αναπαλλοτρίωτα γιατί προέρχονται από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία απέκτησε το νησί και τα πέριξ αυτού το 1088 με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού.

Αντιπροσωπεία των κατοίκων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος ανέφερε ότι πιθανά σφάλματα που σχετίζονται με το χαρακτήρα έκτασης είτε ιδιοκτησιακό καθεστώς θα εξεταστούν.

Οι κάτοικοι πάντως εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν χρειαστεί.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος