Θεαματική αύξηση στον εντοπισμό παράνομης διακίνησης μετρητών από το Ελ. Βενιζέλος

Μεγάλες επιτυχίες στον εντοπισμό παράνομης εισαγωγής συναλλάγματος στη χώρας μας, καθώς και παραποιημένων προϊόντων (τα λεγόμενα «μαϊμού») αλλά και κάθε είδους λαθρεμπόριο έχει επιτύχει το τελωνείο του Αεροδρομίου των Σπάτων τα δύο τελευταία χρόνια.

Τελευταίο περιστατικό ο εντοπισμός επιβάτιδας που προερχόταν από την Αντίς Αμπέμπα, μέσω Ρώμης, η οποία έφερε πάνω της το ποσό των 330.000 δολαρίων. Τα χρήματα δεσμεύθηκαν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους του Τμήματος Εκ των Υστέρων Ελέγχων, Παραποιημένων και Δίωξης του Τελωνείου Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», και η υπόθεση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι υποθέσεις που εντοπίζει το συγκεκριμένο τελωνείο έχουν αυξηθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 10 πρόσωπα, του προϊσταμένου περιλαμβανομένου, καλούνται να αντιμετωπίσουν υποθέσεις όλων των ειδών, από παράνομη εισαγωγή χρημάτων μέχρι λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή προϊόντων καπνού και με δεδομένο τον τεράστιο όγκο εργασιών που δημιουργεί η διακίνηση εκατομμυρίων προσώπων και εμπορευμάτων από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Θεαματική αύξηση στον εντοπισμό παράνομης διακίνησης μετρητών από το Ελ. ΒενιζέλοςΠαρά τις δυσκολίες, όμως, εντοπίζονται όλο και περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου.

Το έτος 2014 συνολικά εντοπίστηκαν 269 υποθέσεις όλων των κατηγοριών (από παράνομη εισαγωγή ρευστών μέχρι λαθρεμπόριο καπνού και ναρκωτικών) και ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2013. Το 2015 η αύξηση ήταν μεγαλύτερη και έφτασε το 56% καθώς καταγράφηκαν 420 υποθέσεις.

Η ένταση των ελέγχων το 2014 είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν 107 περιπτώσεις εισαγωγής μετρητών συνολικής αξίας 5,1 εκατ. ευρώ και τα προβλεπόμενα πρόστιμα που φτάνουν το 25% της αξίας, έφτασαν τα 1,28 εκατ. ευρώ.Θεαματική αύξηση στον εντοπισμό παράνομης διακίνησης μετρητών από το Ελ. Βενιζέλος

Σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας, τα μετρητά συνήθως μεταφέρουν Έλληνες που ζουν έξω, τα τελευταία χρόνια Σύροι που έχουν πουλήσει τα πάντα στη χώρα τους και θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη, αλλά και εγκληματίες που φέρνουν χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες (π.χ. διακίνηση λαθρομεταναστών) οι οποίοι θέλουν να ξεπλύνουν τα συγκεκριμένα ποσά.Θεαματική αύξηση στον εντοπισμό παράνομης διακίνησης μετρητών από το Ελ. Βενιζέλος

Η διαδικασία προβλέπει ότι το τελωνείο διακρατά αμέσως το 25% του ποσού και στη συνέχεια διαβιβάζει την υπόθεση στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Εφόσον η τελευταία διαπιστώσει ότι τα χρήματα προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα κατάσχεται το σύνολο του ποσού, διαφορετικά το τελωνείο κρατά μόνο το πρόστιμο (για τη μη σωστή δήλωση στο τελωνείο) και επιστρέφει το υπόλοιπο 75%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία δύο χρόνια η Αρχή έστειλε πίσω μόνο μία υπόθεση όπου διαπιστώθηκε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε όλες τις υπόλοιποες περιπτώσεις επεστράφη το 7% των ποσών.

Το έτος 2014 ξεχωρίζουν ως υποθέσεις, η δέσμευση ποσού 622.000 ευρώ στην άφιξη από επιβάτη προερχόμενο από Ντουμπάι καθώς και η δέσμευση ποσού 585.000 ευρώ από επιβάτη που αναχωρούσε για Ντουμπάι.

Το 2013 είχαν εντοπιστεί μόλις 37 υποθέσεις, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και με πρόστιμα 386.000 ευρώ.

Το 2015 οι υποθέσεις εντοπισμού ρευστών διαθεσίμων παρέμειναν υψηλά, καθώς υπήρξαν 106 υποθέσεις, συνολικής αξίας 3,4 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενα πρόστιμα 0,8 εκατ. ευρώ.Θεαματική αύξηση στον εντοπισμό παράνομης διακίνησης μετρητών από το Ελ. Βενιζέλος

Ξεχωρίζουν ως υποθέσεις, η δέσμευση ποσού 332.400 ευρώ και 2.400 δολάρια στην άφιξη από επιβάτη προερχόμενο από Ντόχα καθώς και η δέσμευση ποσού 300.000 ευρώ επίσης στην άφιξη, από επιβάτη προερχόμενο από Κωνσταντινούπολη.

Τα ποσά το 2015 ήταν ελαφρά χαμηλότερα, γεγονός που κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας είναι ότι η θέσπιση των capital controls, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είχε και αρνητικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις ρευστών διαθεσίμων στις αναχωρήσεις προς τρίτες χώρες, αφού θεωρείται ότι τα περισσότερα χρήματα εξήχθησαν σε άλλες κοινοτικές χώρες για τις οποίες δεν υφίσταται τελωνειακός έλεγχος λόγω απουσίας εθνικής νομοθεσίας αλλά και της ασάφειας που δημιούργησαν οι σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στην πράξη δηλαδή ο νόμος προβλέπει ότι για χώρες της Ε.Ε. υπάρχει ανώτατο όριο ανα διαβατήριο 2.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου και τις αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα οι τελωνειακοί υπάλληλοι να είναι αναρμόδιοι.

Έτσι, όταν εντοπιστεί κάποιος που έχει στην κατοχή του ποσά μεγαλύτερα του ορίου και ταξιδεύει προς χώρα της Ε.Ε. τότε του γίνονται απλώς συστάσεις να μην ταξιδέψει με το ποσό αυτό και να καταθέσει τα χρήματα στην τράπεζα.

Το 2015 σημειώθηκε πραγματική έκρηξη στον εντοπισμό υποθέσεων παραποιημένων προϊόντων, τα λεγόμενα «μαϊμού», όπου οι υποθέσεις που εντοπίστηκαν έφθασαν τις 188 και ήταν υπερδεκαπλάσιες (αύξηση 1.006%) σε σχέση με το 2014 όταν καταγράφηκαν μόλις 17 υποθέσεις.

Συνολικά το 2015 το τελωνείο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος επελήφθη 420 υποθέσεων, 56% περισσότερο από το 2014, οι οποίες κατανέμονες ως εξής: Οι (106) αφορούσαν ρευστά διαθέσιμα, (39) υποθέσεις για λαθρεμπορία καπνικών, (7) υποθέσεις που αφορούσαν τη μη ύπαρξη των εμπορευμάτων στην αποθήκη μετά την κατάθεση ΕΔΕ Εξαγωγής, (188) υποθέσεις για παραποιημένα, (27) υποθέσεις ναρκωτικών, (8) υποθέσεις για αναβολικά, (10) υποθέσεις διεκπεραίωσης σημάτων από Ελβετία, (5) υποθέσεις δεσμεύσεων αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, (9) υποθέσεις που αφορούσαν αναφορές για συνοπτικές διασαφήσεις, (1) καταγγελία, (19) υποθέσεις με διάφορες δεσμεύσεις και (1) υπόθεση κατάσχεσης όπλου.

Θεαματική αύξηση στον εντοπισμό παράνομης διακίνησης μετρητών από το Ελ. Βενιζέλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος