Την ώρα που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας εγκωμιάζει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έδωσε «καθαρά μηνύματα με λόγια σταράτα», απαντώντας στην άρνηση της Αθήνας να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, η αξιωματική αντιπολίτευση της Άγκυρας επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο, προειδοποιώντας ότι εάν αλλάξει η Συνθήκη, καταργείται η τουρκική δημοκρατία. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπαρίς Γιακαρντάς, τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί γιατί σε αυτήν στηρίζεται η ίδια η τουρκική δημοκρατία, ενώ υποστήριξε ότι ο Ερντογάν δεν διαφέρει από τον Τραμπ που χθες αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ.

Από τον «καυγά» στον οποίο αναφέρθηκαν νωρίτερα τουρκικά ΜΜΕ, για τη συνάντηση Παυλόπουλου -Ερντογάν, περιέγραψαν στη συνέχεια  «ήπιο κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου», κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι Τούρκοι αναλυτές επικεντρώθηκαν στη δήλωση Ερντογάν ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά  έδαφος κανενός», σημειώνοντας ότι «οι τόνοι έπεσαν» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, συνοδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, σημειώνουν τουρκικές ιστοσελίδες.

Για «αντιπαράθεση με το καλημέρα» επιμένει ωστόσο η εφημερίδα Χουριέτ, κάνοντας λόγο για «πολεμική μεταξύ των προέδρων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ψυχρές χειραψίες και  εμφανή εκνευρισμό» του Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλές ιστοσελίδες επικεντρώνονται πάντως στις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις με το σχόλιο ότι «το ηλεκτρισμένο παρελθόν των δύο χωρών περνά στην ιστορία».

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας είναι η «πύλη» του Ερντογάν προς τη Δύση

«Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τονίζοντας ότι «τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «την ώρα που Τραμπ και Ερντογάν απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο και δεν το κρύβει. Ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο», καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

Για «ιστορική συνάντηση, με δύσκολα θέματα», περιγράφει την επίσκεψη η εφημερίδα WELT, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος,  παρουσία του Έλληνα ομόλογου του αμφισβήτησε τμήματα της Συνθήκης της Λωζάνης, τα οποία το 1923 έθεσαν βασικές πτυχές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Βασικά ερωτήματα αντί για ευγένεια: Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε να επικαιροποιηθεί  συνθήκη του 1923 για τα νησιά και τις μειονότητες. Οι Έλληνες το απέρριψαν ομαλά», επισημαίνει άλλο γερμανικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: