Τσιρώνης: Σε 30 μέρες θα επανέλθει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

«Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, που αποσύρθηκε σήμερα το πρωί. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Τσιρώνης κάλεσε τις φιλοζωϊκές οργανώσεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να “γίνει η μεταρρύθμιση, καθώς η σημερινή φαυλότητα δεν πάει άλλο”. “Είχαμε εντολή από τον πρωθυπουργό να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, επειδή υπήρχαν από διάφορες φιλοζωϊκές οργανώσεις αιτήματα για απόσυρσή του. Αυτά τα αιτήματα εμπόδιζαν το διάλογο, γιατί δεν κατέθεταν τις προτάσεις που ισχυρίζονται ότι έχουν. Έτσι, εμείς, με γενναιότητα αλλά και με δεδομένο ότι επιθυμούμε το διάλογο, είπαμε αποσύρουμε το νομοσχέδιο, καταθέστε μας τις προτάσεις σας για το πως πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση. Τώρα που κάναμε αυτή την κίνησης καλής θέλησης, περιμένουμε απο τις φιλοζωϊκές οργανώσεις που αντέδρασαν, καθώς δεν ήταν όλες, ούτε είναι όλοι φιλόζωοι, τις προτάσεις τους”, επισήμανε.

“Η πόρτα είναι ανοιχτή”, τόνισε ο κ. Τσιρώνης και πρόσθεσε: “στο διάλογο που έγινε συμμετείχαν άπαντες. Δεν αποκλείστηκε κανένας. Συμμετείχαν δεκάδες δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και όλες οι οργανώσεις”. Με φιλοζωϊκές οργανώσεις είχε σήμερα συνάντηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση και δεσμεύτηκε για την επανεκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση και σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποσύρει το νομοσχέδιο του για την προστασία των ζώων συντροφιάς εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη φιλοζωικών ομοσπονδιών και οργανώσεων.

Η γραμματέας της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Μαρία Χουστουλάκη τόνισε πως η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί μια δικαίωση για όλους του φιλόζωους. Συγκεκριμένα η κ. Χουστουλάκη δήλωσε αρχικά: «Θεωρούμε δικαίωση την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο ήταν απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό. Η ετυμηγορία του κόσμου και η αντίδρασή του έδειξε πόσο ανεδαφικό ήταν αυτό το νομοσχέδιο και ανεφάρμοστο στην ελληνική πραγματικότητα».

«Είναι απαράδεκτο να απαγορεύεις στα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους πολίτες, γενικότερα, να συμμετέχουν στις υιοθεσίες των ζώων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις προτάσεις της ΠΦΠΟ η κ. Χουστουλάκη τόνισε:« Εμείς επεξεργαζόμαστε μία πρόταση για ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις, γιατί συνεργαζόμαστε με μία διεπιστημονική ομάδα, αλλά και στην εμπειρία των 30 χρόνων την οποία έχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Ζητάμε να εισακουστούμε γιατί στο κομμάτι της προστασίας των αδέσποτων, ειδικά ο εθελοντισμός, έχει τεράστιο ποσοστό συμμετοχής στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Δάφνη Μαυρογιώργου, διευθύντρια της Animal Action, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μία προσωρινή νίκη γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να δρομολογηθεί με διαφάνεια και επιστημονικότητα η θεσμική θωράκιση των ζώων συντροφιάς. Αν απλά αποσυρθεί το νομοσχέδιο και στη θέση του έρθει ένα άλλο, το οποίο έχει καταρτιστεί με αμφίβολους τρόπους δεν θα βγάλουμε τίποτα και πάλι θα την πληρώσουν τα ζώα».

Η διαφάνεια και επιστημονικότητα είναι αυτά που θέλει η Animal Action στο σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με την κ. Μαυρογιώργου, που τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε το υπουργείο να δρομολογήσει μία διαδικασία κατάρτισης ενός καινούργιου νομοσχεδίου, η οποία θα καλύπτει κάποια βασικά κριτήρια και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς που έχουν εμπειρία με το ζήτημα. Τα σημαντικότερα για μας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Για μας δεν αρκεί ένα καινούργιο νομοσχέδιο να καλύπτει απλά τις γάτες και τα σκυλιά, αλλά τα υποείδη, διάφορα εξωτικά πουλιά και μία ακόμα πληθώρα ζώων που βάσει Ευρωπαϊκής νομοθεσίας θεωρούνται ζώα συντροφιάς».

«Σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα ότι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι αυτό το πράγμα που βγήκε είναι απαράδεκτο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα» κατέληξε η κ. Μαυρογιώργου.

Η εκπρόσωπος του σωματείου «Dog’s Voice», Έλενα Δέδε, δήλωσε σχετικά: «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Το μεγάλο στοίχημα για μία σωστή νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα είναι να συμφωνήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εννοώ το υπουργείο, τις φιλοζωικές ομοσπονδίες, την ΚΕΔΕ και τους εκπρόσωπους των κτηνιάτρων σε ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο θα κινείται σε ευρωπαϊκή και πραγματικά φιλοζωική κατεύθυνση».
Τέλος ο Γιώργος Μήλιας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φιλοζωικού σωματείου «stray.gr», είπε: «Είναι μία νίκη του φιλοζωικού κινήματος. Ξεσηκωθήκαμε και μάλιστα σε ένα ψήφισμα που έχει ανέβει στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είμαστε αισιόδοξοι όμως γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το νομοσχέδιο δεν έχουν διάθεση να προστατεύσουν τα αδέσποτα αλλά διάφορες συντεχνίες. Παρόλα αυτά είναι μία επιτυχία που καταφέραμε να πάρουν πίσω το σχέδιο και πετύχαμε να γίνει μία νέα διαβούλευση σε καινούργιες βάσεις».

«Η φροντίδα των ζώων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, το νομοσχέδιο ήταν «μνημείο συγκεντρωτισμού, άγνοιας του ζητήματος, προχειρότητας και δεν γινόταν παρά να αποσυρθεί». Επίσης, κάνει λόγο για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης».

«Το περιστατικό της Κόνιτσας με τον βασανισμό του μικρού σκύλου, αποδεικνύει τις ελλείψεις μας στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στα θέματα της σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής. Προσθέτει ωστόσο ότι τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική των προστίμων επί «δίκαιων και άδικων» που επιχείρησε να προωθήσει με το νομοσχέδιό της η κυβέρνηση.

«Ιδεοληπτικοί μιας εποχής που το σκυλάκι συνόδευε την εύπορη κυρία του, οι «θεσμοθετούντες» υπουργοί αποδεικνύονται και πάλι ανεπαρκείς, αδυνατούν να δώσουν βιώσιμη λύση στα προβλήματα των αδέσποτων ζώων και αντίθετα μειώνουν τον ρόλο των φιλοζωικών οργανώσεων που εκφράζουν την ευαισθησία των πολιτών», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου με τις φιλοζωικές οργανώσεις, την αυτοδιοίκηση, την ελληνική κοινωνία για μια οριστική και αποτελεσματική λύση, όπως αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

«Το νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα ζώα ήταν ένα ακατάλληλο νομοσχέδιο. Αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία συνηθίζουν να νομοθετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η διαχείριση και η προστασία κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων απαιτεί διάλογο, σχέδιο και ευαισθησία στην πράξη. Η δε υποχώρηση της κυβέρνησης, μετά τη γενική κατακραυγή, αποδεικνύει, σε κάθε περίπτωση, τη χρησιμότητα της δημόσιας διαβούλευσης (opengov), την οποία, κατά κανόνα, παρακάμπτουν οι κυβερνώντες», αναφέρει το Ποτάμι.

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί να φορολογήσει τα πάντα. Βιάστηκε ο Υπουργός να εξαγγείλει νόμο με σκοπό την είσπραξη χρημάτων από τους φιλόζωους. Έμεινε κάτι που δεν φορολογούμε στη χώρα αυτή; Αντί να σκέφτονται κάποιοι πώς θα ανακουφίσουν τον λαό, έχουν βαλθεί να τον τρελάνουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος