Την πλήρη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός μόνιμου μνημειακού χώρου στο ‘Αουσβιτς για όσους μαρτύρησαν εκεί αναλαμβάνει η Βουλή των Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου«, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Ως ελληνική Βουλή έχουμε αναλάβει την πλήρη κάλυψη -ενδεχομένως με ένα ποσό πολύ μεγάλο, διότι τόσο πρέπει να δώσουμε- όλου του έργου του μνημειακού ενός μουσείου μέσα στον χώρο του ‘Αουσβιτς, για το οποίο η χώρα μας δεν είχε αξιωθεί όλες αυτές τις δεκαετίες να κάνει κάτι, ενώ υπήρχαν τα σχέδια, η πρόθεση, η διάθεση. Αυτό θα γίνει» είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Το χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από την ελληνική Βουλή και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει γίνει» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως θα είναι «ένας χώρος, με το αφήγημα, με τους ανθρώπους που μαρτύρησαν, με την κραυγή όσων δεν θέλουν να ξεχάσουν».

Ο κ. Βούτσης εξήρε την «πολύ ουσιαστική συμβολή» του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού «στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης και στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε ώστε οι μνήμες να μένουν ζωντανές για να μην στοιχειώνουν λαούς, ανθρώπους, κουλτούρες, ηπείρους, αιώνες».

Υπογράμμισε δε πως θα «πρέπει να εργαζόμαστε όλοι απέναντι στις ιδεολογίες τις φασιστικές, τις νεοναζιστικές, που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες -κεντροευρωπαϊκές και άλλες- σηκώνουν και πάλι κεφάλι μέσα στον 21ο αιώνα διότι οι θύτες αυτού του εγκλήματος δεν ήταν τυχαίοι, δεν είχαν παρά μία συγκεκριμένη ιδεολογία εκβαρβαρισμού του ανθρώπινου γένους».

«Να υψώσουμε ένα ανυπέρβλητο τείχος απέναντι σε αυτούς που έχουν τη σβάστικα είτε στο μπράτσο, είτε στο μυαλό είτε στη γλώσσα», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην παρουσίαση του βιβλίου. Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το βιβλίο «εξαιρετική παρακαταθήκη απέναντι στη λήθη» και σημείωσε: «Το βιβλίο είναι ένας τόπος όπου η μνήμη συναντά την ιστορία και η συνάντηση τους αυτή είναι η μόνη ικανή να εμποδίσει τη λήθη και να αντιπαλέψει την άγνοια. Χρειάζεται μάχη καθημερινή απέναντι σε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι ο πόνος από την οικονομική κρίση γιατρεύεται με το μίσος για τον διπλανό του. Ο πόνος από την κρίση γιατρεύεται με τον σεβασμό και την αλληλεγγύη».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: