Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν από το πρωί της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017 ιδιωτικά συνεργεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ρύπανση πετρελαιοειδών και πίσσας, που δημιουργήθηκε κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ τα ξημερώματα της Κυριακής με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων.
Από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, το Λιμενικό Σώμα απέστειλε στην περιοχή πλωτά σκάφη, ενώ από αέρος την επιχείρηση συντόνισαν ένα ελικόπτερο κι ένα αεροσκάφος της Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της Δευτέρας, ενώ η ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.

Για την απάντληση των καυσίμων αναμένεται να κατατεθεί επιχειρησιακό σχέδιο στο υπ. Ναυτιλίας από την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.
Μέ μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας εργασίες απορρύπανσης στο νησί επιχειρούν πέντε ρυμουλκά, ένας πλωτός γερανός, δύο λάντζες, 2 σκάφη περισυλλογής και άλλα βοηθητικά σκάφη με τον απαραίτητο εξοπλισμό, δύτες και εξειδικευμένο προσωπικό. Η εταιρία «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ν.Ε.»  αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιρρύπανση της περιοχής, προσπάθεια για την οποία η εταιρεία μας δεν φείδεται μέσων, καθώς αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο».

Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες που αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Ο πλοίαρχος και ο Α΄μηχανικός του δεξαμενόπλοιου προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, συνελήφθησαν για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος.

Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Β΄Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η τομεακή επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον με την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας εξαιτίας του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», της εταιρείας AGIA ZONI II NAFTIKI ETERIA, που έγινε στις 10/9/2017 στην περιοχή της νήσου Αταλάντης (αγκυροβόλιο Πειραιά). «Η ρύπανση αυτή πρέπει να κινητοποιήσει αμέσως το λαό της περιοχής, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τώρα μέτρα απορρύπανσης» τονίζει.

«Οι ίδιες οι συνθήκες βύθισης του πλοίου πρέπει να διερευνηθούν. Είναι, για παράδειγμα, σοβαρό ζήτημα αυτό της επάνδρωσης του πλοίου, που βρισκόταν φορτωμένο με καύσιμα, αγκυροβολημένο με βάρδια μόλις δυο μέλη του πληρώματος. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και την αδειοδότηση μιας σειράς δραστηριοτήτων μεταφοράς και επεξεργασίας πετρελαιοειδών, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πυκνό περιβάλλον, από άποψης κίνησης πλοίων, και ταυτόχρονα ιδιαίτερης σημασίας για εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Υπάρχουν, επίσης, ευθύνες για την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, ειδικά σε μια περιοχή που – με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά – υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση πλοίων, πολλά από τα οποία είναι φορτωμένα με υλικό, που σε περίπτωση ατυχήματος μπορούν να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις» προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός, που απλόχερα δίνει δισ. ευρώ στο κεφάλαιο, είναι ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το υπουργείο Ναυτιλίας, μαζί με τους εφοπλιστές, συνεχίζουν την πολιτική των προκατόχων τους, σύμφωνα με την οποία όλα υποτάσσονται στο κέρδος, περιφρονώντας επιδεικτικά τους κανόνες ασφαλείας και αξιοπλοΐας των πλοίων» επισημαίνει η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της.

«Διεκδικούμε την επαρκή στελέχωση των σχετικών κρατικών υπηρεσιών και τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, από ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας, σε κάθε πλοίο και λιμάνι, για τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, από ενδεχόμενα ατυχήματα μεγάλης έκτασης» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ video: Νίκος Καπόγλης

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Βύθιση δεξαμενόπλοιου: Σε εξέλιξη σχέδιο αντιμετώπισης ρύπανσης στον Σαρωνικό

Μοιράσου το άρθρο: