Ξεφεύγοντας από την παγίδα των fake news (video)

Ανεξαρτήτως τί λέει ο Τραμπ, όταν μια είδηση φαντάζει υπερβολική στα όρια του ιδεατού, τότε καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί. Και κυρίως να μην την αναπαράγουμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία κατακλύζονται καθημερινά από ψευδείς ειδήσεις.

“Μετά την Αθήνα, ισχυρός σεισμός στη Σαντορίνη”, “Ελληνίδες εκπορνεύονται για μόλις 2 ευρώ”, “Έκκληση για 40 φιάλες αίμα, για τον 28χρονο τραυματία Βαγγέλη Μερισιώτη”, “Μαχαιρώθηκαν 3 μετανάστες στην Αθήνα επειδή έγιναν χριστιανοί”, “Φυσικό σκεύασμα θεραπεύει τον καρκίνο” είναι μερικοί τίτλοι ψευδών ειδήσεων που βασιλεύουν στο διαδίκτυο και αναπαράγονται χωρίς έλεγχο και με αστραπιαία ταχύτητα, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας τον φόβο, τον διχασμό, την σπίλωση προσώπων και υπολήψεων. Δεν είναι λίγες φορές που στοχεύουν στην οικονομική εκμετάλλευση των ευκολόπιστων ή έστω στην συγκέντρωση likes και views για την σελίδα τους.

Τα fake news, εξαπατούν και παραπλανούν τους αναγνώστες τους. Έχουν γίνει η μάστιγα του διαδικτύου και κυρίως των social media.

“Ο τρόπος ενημέρωσης έχει αλλάξει” τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, Προϊστάμενος ροής & επικαιρότητας στον ιστότοπο της ΕΡΤ. ”

“Πολλοί πλέον αλιεύουν ειδήσεις μέσα από το διαδίκτυο,και κυρίως στα social media, ακόμη και σε site. Δεν σημαίνει, ωστόσο”, εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος, “ότι επειδή υπάρχει μία είδηση είναι και αληθινή. Αυτό που πρέπει να κάνει ο συντάκτης είναι να ελέγξει την πηγή της είδησης και να την τσεκάρει με άλλες πηγές για να είναι σίγουρος ότι υπάρχει η αυθεντικότητα, ότι υπάρχει γεγονός”.

Πολλές φορές μια ψευδής είδηση έχει στόχο να βλάψει την δημοκρατία αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο σύνολο των ΜΜΕ.  Αμέτρητες οι φορές που αναληθή δημοσιεύματα έπληξαν για παράδειγμα την εικόνα και το κύρος ενός πολιτικού ηγέτη.

“Στις περισσότερες φορές που αφορούν γεωστρατηγικά θέματα, γεωπολιτικά, πολιτικά θέματα, τα fake news, είναι ένα από τα εργαλεία της προπαγάνδας των κυρίαρχων μηχανισμών” επισημαίνει ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλόπουλος.

“Οι πολιτικοί αρέσκονται στο να τα χρησιμοποιούν, συνήθως χρησιμοποιούν αυθαίρετους ισχυρισμούς για να καλλιεργήσουν ένα κλίμα” πρόσθεσε.

“Το πρώτο τέστ που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε αν είναι αλήθεια αυτό που ακούμε, είναι εάν μας ξενίζει αυτός ο ισχυρισμός” τόνισε ο Βασίλης Βασιλοπουλος, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Οι ερευνητές του ιστότοπου ellinikahoaxes.gr”  καθημερινά καταρρίπτουν ως αναληθή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, βοηθώντας τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις διαφορές του ψευδούς από το αληθές ρεπορτάζ. Έχουν προσφέρει την τεχνογνωσία τους και σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στα μέλη της νεοσυσταθείσας ομάδας καταπολέμησης των fake news, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Εντυπωσιακοί τίτλοι με πολλά θαυμαστικά ή με προτροπή του τύπου: “Δείτε το πριν το κατεβάσουν”, Διαδώστε το”  θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Αυτή η υπερβολή θα πρέπει να μας προϊδεάσει για την αυθεντικότητα και την εγκυρότητα της πληροφορίας, της είδησης εξήγησε ο  Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης, Διαχειριστής, Ερευνητής ellinikahoaxes.gr.

Για αυτό όταν οι πολίτες διαβάζουν μια είδηση θα πρέπει να είναι διπλά υποψιασμένοι για την εγκυρότητά της πριν κάνουν share βοηθώντας κατ΄αυτό τον τρόπο να διαδοθεί ευρύτατα μια ψευδής είδηση.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος