Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (vid)

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδοτεί για ακόμα μία φορά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάστηκαν τεχνικά στοιχεία και οι οικονομικές απαιτήσεις ενόψει και της Συνόδου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη να μεταβούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας καθώς ο βαλκανικός διάδρομος παραμένει κλειστός και δεν πρόκειται να ξανανοίξει, ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε όσους παρακινούν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στη ΠΓΔΜ, μέσω αφύλακτων διαβάσεων, κάνοντας λόγο για εγκληματική συμπεριφορά.

Ωστόσο αυτό που πυροδότησε την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ειδομένη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων, γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης και απηύθυνε έκκληση για την εκπόνηση σχεδίου εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε ως απούσα την κυβέρνηση και το κράτος στην περιοχή.

«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και εξαπέλυσε επίθεση τη ΝΔ ότι εδώ και μήνες, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού και ότι σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΜΔ, μέσω του εκπροσώπου Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικό θράσος εκ μέρους του Πρωθυπουργού.

«Ο απών κ. Τσίπρας που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία του πρωθυπουργού που έχει πλέον, όπως είπε, το όνομα «Ειδομένη».

«Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα», συνέχισε κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα της χώρας, ούτε τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απάνθρωπη, απαράδεκτη και τραγική. Δυστυχώς, όμως, η ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα όσα ως Περιφέρεια έχουμε ζητήσει το τελευταίο διάστημα, η ανεπάρκειά της να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το προσφυγικό, αλλά και η αδιαφορία της απέναντι στο τεράστιο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα την καθιστούν μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα εκκένωση της Ειδομένης, χωρίς βία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή: «Ο Τσίπρας να πάψει να παρακαλάει τους λαθρομετανάστες και να ασχολείται συνεχώς με τους αλλοδαπούς την ώρα που έχει καταδικάσει τον Έλληνα στην έσχατη ένδεια και την ανέχεια με τα ψέματα και την προδοτική του πολιτική», τόνισε σε δήλωσή του ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι η χθεσινή προσπάθεια για μαζική έξοδο των προσφύγων προς τα Σκόπια και ο τραγικός απολογισμός με τον πνιγμό τριών ανθρώπων, αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον «έλεγχο». Και αναρωτιέται: Ποιοι επιτέλους παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με τους πρόσφυγες στα σύνορα; Μιλάμε για τυχοδιωκτική – εγκληματική δράση με θύματα κατατρεγμένους ανθρώπους, που δημιουργεί νέα προβλήματα στην χώρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την συνεχιζόμενη απουσία της Κυβέρνησης. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και οι πρόσφυγες να προστατευθούν όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό και πολιτισμένο κράτος, καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Απολύτως απαράδεκτη και απάνθρωπη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία, όπως τονίζει, «παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και εκθέτει παγκοσμίως την ΕΕ αλλά και πρωτίστως την Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει όλα τα στοιχεία για το προσφυγικό πρόβλημα και να απαντήσει ποια είναι τα σχέδιά της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιστικά κριτήρια η κατάσταση στην Ειδομένη, ενώ κάνει λόγο «για κραυγαλέο κενό της κρατικής απουσίας».

Με κοινή τους ανακοίνωση 35 Κομμουνιστικά Κόμματα (μεταξύ των οποίων το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας) από όλο τον κόσμο ζητούν αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, καταδικάζοντας την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις, που ακολουθούν μια πολιτική αστυνομικής – στρατιωτικής καταστολής των προσφύγων, που προσπαθούν να διασωθούν από τον πόλεμο, την εξαθλίωση, τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Το Ποτάμι από την πλευρά του καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της: «Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι ντροπή για κάθε σύγχρονο κράτος. Επιπλέον, τείνει να μετατραπεί σε εστία ανεξέλεγκτων καταστάσεων και στα σύνορά μας και στην εικόνα της χώρας διεθνώς».

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από την ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα και ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Μαξίμου: Δεν έχει υποβληθεί αίτημα από ΠΓΔΜ για επανεισδοχή προσφύγων

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ειδομένη γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης

Ο. Γεροβασίλη: Επίδειξη ευαισθησίας του Κ. Μητσοτάκη από την Ειδομένη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος