Μια αγκαλιά για τα παιδιά από το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” (vid)

Με ποικίλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει όλους μας σε ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών. Το σωματείο πραγματοποίησε ήδη δύο εκπληκτικές παραστάσεις με τους “Κλόουν Χωρίς Σύνορα” στις αρχές του Νοέμβρη, ενώ στις 20 του μήνα προγραμματίζει μία εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Τράιμπερ για τα παιδιά-πρόσφυγες που χάθηκαν στο Αιγαίο.

Tης Τζένης Χαραλαμπίδου

Το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” διοργανώνει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, 18:00-20:00, στην Πλατεία Τράιμπερ 8 (από Λιοσίων 19 και Σωνιέρου, απέναντι από το Δημαρχείο Αθηνών) εκδήλωση μνήμης για τα παιδιά που χάθηκαν φέτος στο Αιγαίο αλλά που θα συνεχίσουν να ζουν στη μνήμη μας. Ανάβουμε ένα κεράκι για κάθε παιδί και φωτίζουμε την πλατεία Τράιμπερ με συνείδηση, θέληση και ελπίδα. Το σωματείο προσκαλεί παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς. Όλοι μαζί διαβάζουμε ιστορίες παιδιών, ακούμε μαρτυρίες προσφύγων, τραγουδάμε νανουρίσματα… Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Ibby και το 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Υπαίθριες παραστάσεις από τους “Κλόουν χωρίς Σύνορα”

Μια αγκαλιά για τα παιδιά από το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” (vid)
“Κλόουν χωρίς σύνορα” (ΜΚΟ)

“Κλόουν Χωρίς Σύνορα” (Μ.Κ.Ο. από τη Σουηδία) προσκεκλημένοι του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού” έδωσαν στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2015 στο Γαλάτσι και στον καταυλισμό του Ελαιώνα αντίστοιχα, μια διαδραστική παράσταση για τα παιδιά-πρόσφυγες στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Για περισσότερο από μια ώρα περίπου 120 παιδιά κάθε ηλικίας μαζί με τους γονείς, τους συνοδούς και τους συμπατριώτες τους παρακολούθησαν τις τρεις γυναίκες κλόουν σε μια παράσταση στην οποία οι πρωταγωνίστριες μιλούν μόνο με την γλώσσα του σώματος και τη μουσική.

Τα παιδιά-πρόσφυγες βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους. Τα εγκατέλειψαν μαζί με τους γονείς, τους συγγενείς ή και τους γείτονες τους για να γλυτώσουν από τις φλόγες του πολέμου. Οι κακουχίες σε αυτό το ταξίδι για την επιβίωση, η πείνα και το κρύο δεν αφήνουν περιθώρια για ξέγνοιαστες στιγμές χαράς, ενώ τα περισσότερα από τα παιδιά βρίσκονται εδώ και χρόνια μακριά από το σχολείο και από κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία γι΄ αυτό και τους είναι τόσο απαραίτητο το παιχνίδι όπως ακριβώς και η τροφή.

Για τις δύο αυτές παραστάσεις αλλά και γενικότερα για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα η Μυρσίνη Ζορμπά, πρόεδρος του Δ.Σ. στο “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού”. Στη ραδιοφωνική εκπομπή “Ιδεοδρόμιο“, η κ. Ζορμπά αναφέρθηκε επίσης στο δράμα των παιδιών προσφύγων και τις δράσεις του Δικτύου.

https://soundcloud.com/ertradioprograms/myrsinizorba07112015

20 Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Με κεντρικό σύνθημα “Διεκδικώντας την παιδική μου ηλικία, οικοδομώ την ταυτότητα του πολίτη”, το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” διοργανώνει για τέταρτη χρονιά καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη σύμπραξη 30 εκπαιδευτικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μουσείων και πολιτιστικών φορέων. Η καμπάνια περιλαμβάνει: ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, αφίσα και έντυπο που θα διανεμηθούν στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή. Περισσότερες από 50 εκδηλώσεις των φορέων που συμπράττουν θα λάβουν χώρα μέσα στον Νοέμβριο.

Στόχος της καμπάνιας είναι η συνειδητοποίηση από τα παιδιά του ρόλου που έχει καθένας και καθεμιά μας στην καλύτερη συμβίωση με τους άλλους και τη διαμόρφωση της κουλτούρας της κοινωνίας μας. Επίσης, η συνειδητοποίηση της συλλογικής δράσης, της σημασίας των διαφορετικών ομάδων συμφερόντων, η γνώση των ιεραρχικών δομών, των σχέσεων εξουσίας που διαμορφώνονται και των μηχανισμών αλλαγής τους. Στόχος είναι επίσης η καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης σε συνάρτηση με τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα: την ελευθερία, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, την ανοχή στη διαφορετικότητα, τον πλουραλισμό, το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή, το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην πολιτισμική πολυμορφία και ταυτότητα.

Με ένα έντυπο ταυτότητας με όλα τα παραπάνω, κάθε παιδί θα μπορεί να συμπληρώσει το ίδιο τα στοιχεία της δικής του ταυτότητας, που απεικονίζει πώς σκέφτεται ως παιδί-πολίτης.

Τι είναι το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού”

Το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” αποτελεί ένα “δίχτυ” προστασίας για τα παιδιά, ένα “δίχτυ” πάνω στο οποίο τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια για να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση. Έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις.Μια αγκαλιά για τα παιδιά από το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” (vid)

Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα. Κατά τα τελευταία χρόνια το “Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” έφερε σε πέρας τέσσερα κύρια προγράμματα:

  • Την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας μέσω της προώθησης της ανάγνωσης, συναντήσεων με συγγραφείς παιδικού βιβλίου και της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ευνοούν το διάλογο, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα έναντι των διακρίσεων και της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (2005-2009).
  • Την υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο μέσω ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος που προέβλεπε: διδασκαλία της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, κοινωνικοποίηση, παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης, ψυχολογική, ιατρική και υλική υποστήριξη (2009-10).
  • Την υποστήριξη περισσότερων από 100 οικογενειών με ανήλικα παιδιά της κοινότητας Αφγανών προσφύγων “Σαμάρια” στο Μεταξουργείο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διδασκαλία της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας για ενήλικους και νεαρά παιδιά, δημιουργική απασχόληση για τα μικρότερα παιδιά, ψυχολογική υποστήριξη, διανομή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, εμβολιασμούς, ιατρική φροντίδα και εξετάσεις, ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις (2010-11).
  • Από τον Οκτώβριο 2012 λειτουργεί το “Εργαστήρι Πολιτισμού” για παιδιά στην οδό Αλκαμένους 11, Στ. Λαρίσης. Είναι ένας χώρος που διαθέτει παιδική δανειστική βιβλιοθήκη και το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις, δημιουργικές ομάδες, ομάδες ανάγνωσης, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, web-radio, κλπ. Επίσης οργανώνει σεμινάρια γονέων, νομική, κοινωνική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη για τις οικογένειες των παιδιών, καθώς και ψυχαγωγικές και μορφωτικές επισκέψεις. Το “Εργαστήρι” πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Oι πόροι του “Δικτύου” προέρχονται αποκλειστικά από τις συμμετοχές και τις χορηγίες των μελών και φίλων, καθώς και από χειρονομίες κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι “Κλόουν Χωρίς Σύνορα” που έπαιξαν με τα παιδιά-πρόσφυγες στον Ελαιώνα στις 3 Νοεμβρίου 2015 φιλοξενήθηκαν στην ΕΡΤ και στην εκπομπή EPTonAir . Δείτε το video.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος