Ο Αλ. Τσίπρας στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” για τους πρόσφυγες: Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης (vid)

Σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις στην Ώρα του Πρωθυπουργού, απαντά ο Αλέξης Τσίπρας. Η μία είναι της Ντόρας Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η άλλη του Βασίλη Λεβέντη, για τα Κέντρα Ταυτοποίησης Προσφύγων.   

Ο Αλ. Τσίπρας στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” για τους πρόσφυγες: Πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης (vid)Πρώτος ανέπτυξε την ερώτησή του για τα κέντρα ταυτοποίησης προσφύγων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι νομικά ούτε μπορούν να ιδρυθούν ούτε πολύ περισσότερο να λειτουργήσουν τα hotspots, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.  Η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, υποστήριξε ο Β. Λεβέντης. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τη φιλοξενία και τη διαχείριση των χιλιάδων μεταναστών που έρχονται στη χώρα, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και έκανε λόγο για “φιάσκο” με τη Frontex.

Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση, είπε και επικαλέστηκε και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.

Ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του είπε ότι πολλοί σήμερα δεν συμμερίζονται τις αυτονόητες πολιτικές. Και πρόσθεσε: Τα νησιά μας είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που βρίσκουν οι πρόσφυγες με τις βάρκες των διακινητών. Και το πρώτο είναι η περισυλλογή και διάσωση και όχι η επαναπροώθηση που είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Για «πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου,  έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι βιώνουμε μια τεράστια, παγκόσμια κρίση, γίνεται η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και όλη η μετακίνηση γίνεται από τη χώρα μας, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής, είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

Η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της Σένγκεν, τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, είναι μια αντίδραση που αναδεικνύει την ανθρωπιά, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχουν φαινόμενα αντιδράσεων από μεμονωμένους.

Αναρωτιέμαι αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό; είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις διαδικασίες από τις διεθνείς συνθήκες. Κάλεσε, επίσης, όσους αντιδρούν, να πουν ποια εναλλακτική πρόταση προτείνουν και θύμισε ότι έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους δημάρχους και την εκκλησία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση και μάλιστα από την πλευρά της Κω δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης των κέντρων ταυτοποίησης επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, επέμεινε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε να μην αξιοποιηθεί το θέμα αυτό με σκοπό ψήφους γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, απέναντι στο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ειδομένης: Αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχειρήσεις της Αστυνομίας χωρίς “να ανοίγει μύτη”, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Θα δείτε τώρα πως δέρνει η αριστερά, έλεγαν άλλοι, αλλά αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει βούληση δεν ανοίγει μύτη.

Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για τη διαχείριση του προσφυγικού και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές. Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Η δευτερολογία του Βασίλη Λεβέντη

Σε σχέση με τα νησιά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι διεθνής μας υποχρέωση, και σε ότι αφορά στη συνθήκη Σέγκεν και όσον αφορά στη διεθνή υποχρέωση για να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι η καταγραφή, η ταυτοποίηση. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι, εκεί που πατούν το έδαφος, εκεί να γίνεται και η ταυτοποίηση, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην επίκαιρη ερώτηση του Β. Λεβέντη για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

Είπε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά, η διαδικασία αυτή γίνεται με τρόπο εξαιρετικό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αστυνομίας και του λιμενικού και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην ταυτοποιείται.

Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το θέμα της FRONTEX είπε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και την ενίσχυση της FRONTEX. Δυστυχώς από τα 1600 επιπλέον στελέχη που ζητήσαμε, μόνο 200 άτομα έχουν έρθει, επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Έχουμε όμως αντιρρήσεις σε αίτημα που δεν διατυπώθηκε επισήμως, για κοινές περιπολίες με την τουρκική ακτοφυλακή, είπε ο κ.Τσίπρας.

Αντιδράσεις

«Η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το προσφυγικό απογοήτευσε και όσους πίστευαν ότι έστω και αργά η κυβέρνηση εφαρμόζει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «η διαχείριση των πραγματικών προβλημάτων δεν μπορεί να γίνεται επικοινωνιακά».

«Βρισκόμαστε σε οριακές στιγμές. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους αυτοσχεδιασμούς και να εφαρμόσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για εκρηκτικό μείγμα «ερασιτεχνισμού, ιδεοληψίας κι ανικανότητας» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κατηγορεί το Ποτάμι την κυβέρνηση, με αφορμή την Ώρα του Πρωθυπουργού στην Βουλή, και υποστηρίζει ότι «όταν αντιμετωπίζεις λάθος ένα πρόβλημα από την αρχή είναι πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπισή του στη συνέχεια».

«Ο πρωθυπουργός ψεύδεται, ακόμα μια φορά», σημειώνει από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων.

«Τα κέντρα πρώτης υποδοχής δεν είναι χώρος μόνο για ταυτοποίηση, ο ορισμός τους σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό αλλά και το ελληνικό δίκαιο περιλαμβάνει τη φιλοξενία, την παραπομπή σε διαδικασίες ασύλου ή σε διαδικασίες επαναπροώθησης μέχρι και 25 μέρες. Αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο κύριος Τσίπρας εκτός αν για μια άλλη φορά προσπαθεί να παραπλανήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος