Ο Πειραιάς προορισμός των Σύριων προσφύγων – Χιλιάδες κατακλύζουν τη Γευγελή στην ΠΓΔΜ (vid)

Το λιμάνι του Πειραιά και όχι εκείνο της Θεσσαλονίκης, θα είναι ο τελικός προορισμός του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από τη Συρία, τους οποίους παρέλαβε από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το πλοίο αναμένεται στον Πειραιά στις 11 το πρωί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί, εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει εκ νέου κάποιο νέο δρομολόγιο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι πρόσφυγες θα κατευθύνονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από όπου θα προωθούνταν στην Ειδομένη Κιλκίς.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, σημειώθηκε ένταση μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύριων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Συνωστισμός στα τρένα της μεγάλης απόδρασης

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, από την Ειδομένη στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της οποίας επικρατεί το αδιαχώρητο και οι σκηνές είναι συγκλονιστικές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας συνωστίζονται για να επιβιβαστούν σε τρένα, με προορισμό τα σύνορα με την Σερβία και εν τέλει κάποια πόλη της δυτικής Ευρώπης.

Τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Σερβία προσπαθούν να διευκολύνουν τους μετανάστες, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν να απαλλαγούν το συντομότερο από την παρουσία τους.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ τους χορηγούν τριήμερη άδεια παραμονής στη χώρα, όμως αυτοί χρειάζονται μόλις μερικές ώρες για να φθάσουν -με το τρένο κυρίως ή με άλλα μέσα- στα σύνορα με τη Σερβία.
Εκεί, οι σερβικές Αρχές υποτίθεται ότι δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα. Στην ουσία, όμως, τους εφοδιάζουν με διήμερη άδεια διαμονής σε κέντρα υποδοχής στη συνοριακή πόλη Πρέσεβο, απ’ όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν το δρόμο για το Βελιγράδι, με σκοπό να φθάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση, όμως, του Β. Ορμπάν στην Ουγγαρία ενισχύει με χιλιάδες αστυνομικούς τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρώσει, ως το Νοέμβριο, την κατασκευή ενός φράκτη, μήκους 170 χλμ και ύψους 3,5 μέτρων, για να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της.

Η κατασκευή του φράκτη αυτού έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όμως η Βουδαπέστη προασπίζεται τα μέτρα που έχει λάβει, συσχετίζοντας τη μετανάστευση με την τρομοκρατία και την αύξηση της εγκληματικότητας και σημειώνει ότι χρειάζεται να αναλάβει δράση μονομερώς, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως σύνολο δεν δίνει λύση.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Ο Ελαιώνας, υπόδειγμα για τα κέντρα φιλοξενίας

Έκκληση στην ΕΕ να αποδεχτεί την πρόταση Παυλόπουλου για κοινή σύσκεψη με τον ΟΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά την επίσκεψή του στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, μαζί τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό το έργο είναι υπόδειγμα και για άλλα κέντρα φιλοξενίας, υπογράμμισε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στον Ελαιώνα προς το παρόν διαμένουν 250 πρόσφυγες. Τηρούνται όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθρώπινες. Έχουν στηθεί 94 οικίσκοι κλιματιζόμενοι, με το δικό τους μπάνιο, ενώ στο χώρο έχει φτιαχτεί έως και παιδότοπος.
Ο χώρος φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να μπαινοβγαίνουν οι πρόσφυγες, δεν είναι κέντρο κράτησης.

Συνέντευξη τύπου έδωσαν εκεί ο Υπουργός Επικρατείας και οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές και ειρηνικές λύσεις στο όλο και αυξανόμενο μεταναστευτικό πρόβλημα, διαφορετικά «θα αντιμετωπίζουμε μια ανοιχτή πληγή».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησαν από τα κόμματα τις προτάσεις και τη συνεργασία τους στο ζήτημα της διαχείρισης του μεγάλου αυτού ζητήματος, συμπαράσταση και όχι πολεμική για προεκλογικούς λόγους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, έκανε λόγο για πρωτοφανή συντονισμό και συνεργασία του κρατικού μηχανισμού και της κοινωνίας, πάνω την «κόκκινη γραμμή της αλληλεγγύης, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης επισήμανε την ανάγκη σύστασης Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης των ροών, ίσως και τοπικών επιτροπών. Αν ο ΟΗΕ δεν παρέμβει, τότε η Ελλάδα θα έχει μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της, σημείωσε ο κ. Πανούσης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε ότι οι πρόσφυγες δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, όπως ισχυρίζονται πολλοί, μια που είναι υγιείς οι πληθυσμοί που έχουν καταφέρει να φτάσουν στη χώρα μας.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος